putin
Foto: Tanjug/Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Državna novinska agencija TASS objavila je video snimak na kojem se, kako je navela, lansirni sistemi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Jars ponovo razmeštaju u Novosibirsku u Sibiru.

Na snimku se vidi kako se strateško nuklearno oružje vadi iz skladišta i transportuje kamionima dalje niz put. Novinska agencija navodi da je reč o proveri "spremnosti" osoblja i opreme "za dugotrajno dežurstvo na terenu" Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) je strateška nuklearna interkontinentalna balistička raketa dometa dometa. do 12.000 kilometara i radijusa tačnosti od 250 metara, navodi specijalizovani vojni sajt Armi Recognition.

Rakete se mogu postaviti na police na kamionima ili u silosima. Prvi puk Jarsa RS-24, koji se sastoji od tri bataljona, raspoređen je 2011. godine, dok su dva bataljona drugog puka stavljena u borbenu pripravnost na pravcima borbenih dejstava u okviru borbenog dežurstva, kao i organizovanje maskirne i borbene zaštite. Takođe, vojnici će uvežbavati situacije suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim grupama“, dodaje agencija.

 

 

Od pokretanja sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022, ruski predsednik Vladimir Putin je u više navrata upućivao dvosmislene pretnje o ruskom nuklearnom oružju, koje su dodatno naglašavali proratni Kremlj propagandisti, veličajući nuklearne sposobnosti Moskve i preteći napadima na države koje podržavaju it.

Zapadni stručnjaci, pak, sumnjaju da bi Putin mogao da pribegne upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, koje ima daleko manji domet i snagu od strateškog naoružanja, pa se može koristiti i na bojnom polju.

Prošlog meseca Putin je najavio promenu ruske nuklearne doktrine, govoreći o okolnostima pod kojima bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje. Oni sada uključuju mogućnost njihove upotrebe protiv nenuklearnih država koje podržavaju nuklearne sile u napadu na Rusiju, očigledno u direktnoj vezi sa zahtevima Kijeva da mu se dozvoli da koristi zapadne rakete dugog dometa za udare duboko u rusku teritoriju, koju zapadne Ukrajine saveznici i dalje odbijaju zbog straha od direktnog sukoba između NATO-a i Kremlja.

„Mnogi ukrajinski vladini zvaničnici i građani Ukrajine gledaju na najnovije ruske pretnje kao ništa drugo do zveckanje i brbljanje dodatnog (nuklearnog) oružja“, rekao je za Njuzvik Mark Temnicki, saradnik Centra za Evroaziju Atlantskog saveta.

Piter Rutland, profesor ruskih, istočnoevropskih i evroazijskih studija na Univerzitetu Veslijan, kaže da je promena u ruskoj nuklearnoj doktrini razvoj koji služi da Putinove nuklearne pretnje zadrže u očima međunarodnih medija i javnosti. Ali to ne predstavlja značajnu promenu u doktrinarnoj poziciji Rusije, niti zaista ukazuje na povećanu spremnost za upotrebu nuklearnog oružja“, rekao je Rutland.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading