Uragan Džon u Akapulku
Foto: EPA/EPA-EFE/David Guzman

Uragan pete kategorije Milton pogodiće danas region Tampa Bej na Floridi, objavile su meteorološke službe, a gradonačelnica Tampe Džejn Kastor upozorila je meštane da poslušaju nadležene i da se evakuišu.

- Ako odlučite da ostanete u nekoj od tih oblasti koje bi trebalo da se evakuišu, umrećete - rekla je Kastor za CNN i dodala da bi pretnja koju donosi uragan Milton mogla da bude "katastrofalna".

Tampa Bej je region koji nije pretpreo udar uragana više od jednog veka.

Uragan Milton juče je ojačao u uragan kategorije pet po Safir-Simpsonovoj skali sa vetrovima jačine 265 kilometara na čas, zbog čega je gotovo cela zapadna obala Floride pod upozorenjem.

Najjači zabeležen atlantski uragan bio je Alen iz 1980-ih, koji je dostigao brzinu vetra od 306 kilometara na čas.

Priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017.

Guverner Floride Ron Desantis saopštio je juče da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Floridu, a 7.000 vladinih zvaničnika mobilisano je kako bi pomogli u jednoj od najvećih mobilizacija federalnog osoblja u istoriji.

Američke države Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading