Tivat Crna Gora
Foto: Alo/Foto: Alo!/Dušan Adamović

Iz Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat) ranije je najavljeno da će rezultati decembarskog popisa stanovništva biti objavljeni 15. oktobra.

Redovan popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude sproveden 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije korona virusa.

Nakon toga, popis je više puta odlagan zbog navodnog epoverenja opozicionih partija i sumnji da bi podaci mogli biti falsifikovani, posebno u delu nacionalnog i verskog izjašnjavanja.

Opozicione stranke pretile su bojkotom popisa ukoliko im se ne omogući puna kontrola nad procesom.

Naknadno Skupština je odlučila da formira Odbor za praćenje i kontrolu toka popisa.

Prema poslednjem popisu iz 2011. u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba i 45 odsto Crnogoraca.

Popis stanovništva u Crnoj Gori obavljen je od 3. do 28. decembra prošle godine i prošao je bez nepravilnosti.

Iako po po broju stanovnika barem 10 puta veća od Crne Gore, Republika Srbija objavila je prve rezultate popisa održanog tokom oktobra 2022. - one koji se odnose na broj stanovnika, pol i nacionalnu pripadnost - nepunih šest meseci kasnije, krajem aprila 2023. godine.

Crnogorci su zasad objavili samo preliminarne rezultate, o broju stanovnika po naseljima, jedinicama lokalne samouprave kao i o broju stanova i domaćinstava.

Na rezultate o nacionalnoj pripadnosti građana Crne Gore, veroispovesti, jeziku kojim govore, koji su za Crnu Goru postali pre političko nego statističko pitanje, i dalje se čeka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading