Vežbe SAD
Foto: AP/Tanjug/Ap

„Pošto su Rusija i Severna Koreja potpisale međusobni sporazum sličan vojnom savezu, mogućnost takvog raspoređivanja je vrlo verovatna", izjavio je ministar Kim Jong Hjon tokom parlamentarne sesije odgovarajući na pitanje o mogućnosti slanja vojske Severne Koreje u Ukrajinu.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin, na pitanje o potencijalnoj upotrebi severnokorejskih vojnika u specijalnoj vojnoj operaciji (SVO), rekao da Rusija „nije nikoga tražila za pomoć“ i da „nema potrebe“ za tim.

Tokom Putinove posete Pjongjangu 18-19. juna, Rusija i Severna Koreja potpisale su Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. Ovaj dokument je namenjen da zameni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Rusije i Severne Koreje iz 2000. godine. Novi sporazum je na neodređeno vreme, a stupa na snagu nakon razmene ratifikacionih instrumenata.

Prema četvrtom članu ovog sporazuma, ako neka od strana bude napadnuta od strane jedne ili više država i nađe se u ratnom stanju, druga strana će odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima, u skladu sa članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija i zakonima Rusije i Severne Koreje. Takođe, osmi član predviđa stvaranje mehanizama za sprovođenje zajedničkih aktivnosti u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti, sprečavanja rata i osiguranja regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading