Ante Pavelić
Foto: Profimedia/Profimedia

Ustaški poglavnik i šef Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić, saradnik nacističkog vođe Adolfa Hitlera i predvodnik genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, mogao bi da bude upisan kao „žrtva komunizma“ u Memorijalnom centru u Otavi, piše portal geopolitika.news.

Odeljenje za kanadsku baštinu suočava se sa ozbiljnim izazovima vezanim uz Memorijal žrtvama komunizma, koji bi trebao da sadrži 553 imena.

Prema vladinim dokumentima, između 50 i 60 imena, za sada, potencijalno je povezano sa nacističkim režimom ili su imali veze sa fašističkim grupama.

Spomenik je trebao biti otkriven u novembru 2023, ali planovi su pomereni nakon što su članovi kanadskog parlamenta odali počast Jaroslavu Hunki, ukrajinskom vojniku iz divizije Vafen-SS Galicija.

Ovaj incident osramotio je Kanadu, pa je saopšteno da datum otkrivanja Memorijala još nije dogovoren, te da se sprovodi „pregled komemorativnih elemenata“.

Žaime Kirzner-Roberts, viša direktorka Centra prijatelja Simona Vizentala, napomenula je da ova organizacija već godinama izražava zabrinutost zbog uključivanja nacističkih ratnih zločinaca u memorijalni spomenik.

– Utvrđeno je da je više od polovine pojedinaca komemorisanih na spomenik možda bilo u nacistiškim redovima ili da su bili saradnici nacista – navodi ona.

Izveštaji su pokazali da su mnogi antikomunistički i antisovjetski borci takođe bili aktivni saradnici nacista, što su kanadski zvaničnici iz Global Affairs Canada naglašavali već 2021. godine.

Privatne donacije za spomenik uključivale su imena osoba kao što su Roman Šuhevič, ukrajinski nacionalista i saradnik nacista, te Ante Pavelić, vođa nacističkog marionetskog režima u Hrvatskoj – napominje „Geopolitika“.

Funkcioneri koji su zadužen za Memorijani centar u Otavi primetili su da je niz unosa imena koji su predložena za Memorijal, možda, u nekom svojstvu povezana sa fašističkim i nacističkim organizacijama.

 

(Rtrs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading