Kim Džong Un
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Generalštab Korejske narodne armije naveo je u saopštenju koje je prenela KCNA da je ta odluka odgovor na vojne vežbe koje se održavaju u Južnoj Koreji, koju je nazvao "primarnom neprijateljskom državom".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje navelo je u saopštenju da su Ujedinjene nacije obaveštene o ovoj situaciji, ali nije navelo detalje.

Severna Koreja održala je ove nedelje zasedanje svoje Vrhovne narodne skupštine, na kojoj nije bilo reči o eventualnim promenama stava prema ujedinjenju sa Južnom Korejom.

Agencija KCNA javlja da je na zasedanju Vrhovne narodne skupštine izmenjen Ustav kako bi se promenila starosna granica za rad i glasanje, kao i da su usvojeni novi zakoni o industriji i ekonomiji, a No Kvanga Čol imenovan je za ministra odbrane.

Očekivalo se da će na parlamentarnoj sednici iz Ustava biti uklonjene reference o "ujedinjenju", u skladu sa izjavama severnokorejskog lidera Kim Džong Una u januaru, koji je tada rekao da ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće, navodi Rojters.

Postojale su i spekulacije da bi Severna Koreja u Ustavu mogla da proglasi promene na granici između Koreja, uključujući i pomorsku granicu.

Severnokorejska agencija, međutim, nije prenela vesti ni o kakvim promenama zakona koje bi označile Južnu Koreju kao "primarnog neprijatelja" niti o pomorskim granicama.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačale su se ove godine usred raketnih testiranja i nastojanja Pjongjanga da preispita odnose sa Seulom, napominje Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vule

09.10.2024 09:21

Lansiraj ih druže Kime, da slavimo tvoje ime.