Konji beže po Londonu
Foto: AP/Jordan Pettitt (SUB)

Ako prihvate ponudu i provedu šest meseci u Rumuniji, onda ostvaruju pravo da dođu u Veliku Britaniju. Ostalim migrantima u kampu ponuđeni su finansijski podsticaji da odu u Šri Lanku, zemlju u kojoj bi potencijalno bili žrtve progona, piše Bi-Bi-Si.

Pravni problemi ovih Tamila počeli su kada je brod na kojem su se nalazili naišao na probleme 2021. Zbog njih su završili na Dijego Garsiji, najvećem ostrvu u arhipelagu Čagos, arhipelagu koji se nalazi na Britanskoj teritoriji Indijskog okeana (BIOT), britanskom posedu u Indijskom okeanu. Neobičan status Dijega Garsije doveo je do dugotrajne pravne bitke, a sve zbog toga što je britanska vlada bila zabrinuta da je dovođenje Tamila u UK stvorilo "skrivenu migrantsku rutu".

Naime, Vlada Velike Britanije tvrdi da Konvencija o statusu izbeglica iz 1951. godine ne važi na britanskoj teritoriji Indijskog okeana jer je „ustavno drugačija” od Velike Britanije, iako njom administrira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije. Britaniju. Vlasti u BIOT-u su uspostavile drugačiji proces kako bi utvrdile da li Tamili mogu ili da se vrate u Šri Lanku ili da im se odobri međunarodna zaštita, ili da im se odobri sličan status izbeglice, kako Ujedinjene nacije vide.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da britanski ministri pokušavaju da pronađu rešenje za situaciju koje bi zaštitilo i dobrobit migranata i britanske granice. Portparol je rekao da bi im prebacivanje migranata na treću lokaciju dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju pružilo više sigurnosti i blagostanja.

Britanski zvaničnici dali su ponudu Tamilima u utorak, ubrzo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da će ustupiti suverenitet nad Britanskom teritorijom u Indijskom okeanu Republici Mauricijus. Britansko-američka vojna baza Dijego Garsija ostaće tamo.

Masovno samopovređivanje

Trenutno ima 56 Tamila na Dijegu Garsiji. Još osam se nalazi u Ruandi. Oni su tamo odvedeni da im se pruži medicinska pomoć nakon što su se samopovredili ili pokušali da se ubiju. Većina ili čeka da se njihovi zahtevi za međunarodnu zaštitu reše ili se žale na odbijenice koje su dobili. Osam Tamila je dobilo međunarodnu zaštitu.

Prošlog meseca, BBC je razgovarao sa Tamilima koji se nalaze u malom ograđenom kampu koji čuva privatna bezbednosna kompanija G4S.

Šef BIOT-a Pol Kendler zatražio je prošlog leta da vlada Velike Britanije prebaci sve migrante sa Dijega Garsije u Veliku Britaniju jer je situacija u migrantskom kampu postala „opasna i neodrživa” nakon masovnog samopovređivanja migranata. Candler je podneo ostavku mesec dana kasnije. On je tada rekao da je situacija teška i da su odluke koje je morao da donese sve teže. Vršilac dužnosti komesara BIOT-a Niši Dolakija rekao je u utorak da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmotrila ranije zahteve BIOT-a i odlučila da uputi pojedinačne ponude pojedinačnim migrantima.

"Nekima će biti ponuđeno da odu u sigurnu zemlju, a drugima će biti ponuđena mogućnost da se sami vrate. Niko neće morati odmah da napusti ostrvo. Svi će imati vremena da donesu odluku", rekao je Dolakija.

Advokati koji zastupaju neke migrante rekli su da je ključno da se migrantski kamp zatvori što je pre moguće i da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pronašla dugoročno održivo rešenje.

"Nisam ništa jeo"

Migranti čiji su zahtevi za međunarodnu zaštitu odobreni i porodice sa decom, kako one u Dijegu Garsiji, tako i one u Ruandi, biće prebačene u „bezbedni centar” Ujedinjenih nacija u Rumuniji. Dok je tamo, vlada Velike Britanije će tražiti "dugoročno rešenje", rekli su migranti za Bi-Bi-Si. Migranti su rekli da im je rečeno da mogu da ostanu u Rumuniji najviše šest meseci. Rukovodstvo BIOT-a je pismima poručilo migrantima da će im Velika Britanija u tom periodu ponuditi dugoročno rešenje u skladu sa međunarodnim standardima. Migranti mogu prihvatiti svaku ponudu koju dobiju. „Ako ne prihvatite nijednu ponudu, prebacićemo vas u Veliku Britaniju“, piše u pismima BIOT-a koje je video Bi-Bi-Si.

Tamilski stanovnik Ruande rekao je za Bi-Bi-Si da je osetio veliko olakšanje kada mu je ponuđen boravak u Rumuniji.

Migrantima čiji su zahtevi za međunarodnu zaštitu odbijeni i koji među tražiocima azila nemaju članove porodice ponuđeni su finansijski podsticaji da se vrate u Šri Lanku. Bi-Bi-Si piše da paket finansijske pomoći uključuje 3.000 britanskih funti, tri godine zdravstvenog osiguranja, tri godine plaćenog smeštaja i mogućnosti rada ili obuke. Bi-Bi-Si piše da migranti čije su prijave odbijene nisu bez pravnih opcija. "Nisam ništa jeo ujutru. Depresivan sam", rekao je jedan Tamil koji je dobio medicinsku pomoć zbog mentalnih problema u Ruandi i ponuđen mu je da se vrati u Šri Lanku, piše Bi-Bi-Si.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading