KRENULI TATINIM STOPAMA? Italija na nogama: ''Berluskonijevi se pripremaju''
Foto: Alo/Tanjug

Deca bivšeg italijanskog lidera Silvija Berluskonija razmatraju ulazak u politiku kako bi ojačala očevu partiju "Napred, Italijo" ("Forza Italia"), prenosi Blumberg.

- Berluskonijevi se pripremaju - izjavio je Đovani Orsina, šef političkog odeljenja na rimskom univerzitetu Luiz.

Orsina dodaje da bi jedan od Berluskonijevih naslednika mogao stupiti na političku scenu ako se desi kriza u vladi Đorđe Meloni i stvori se prostor za promene u vlasti.

Prema njegovim rečima, porodica Berluskoni je već neko vreme u kontaktu sa ključnim političarima poput ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija i bivšeg državnog sekretara Đanija Lete.

Godinu dana nakon smrti Berluskonija stranka "Napred, Italijo" beleži rast popularnosti, osvajajući oko 10 odsto glasova, dok Berluskonijevi naslednici žele da unaprede očevu desnocentrističku politiku, dajući joj liberalniji i moderniji ton kako bi privukli širi krug birača.

U septembru ove godine Rakele Musolini, unuka bivšeg diktatora Benita Musolinija, objavila je da napušta stranku "Braća Italije", nezadovoljna njenom izrazito desničarskom orijentacijom.

"Braća Italije", stranka premijerke Meloni, vuče korene iz posleratnog Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji je ideološki naslednik fašističkog režima.

Od dolaska na vlast 2022. godine Meloni pokušava da pozicionira stranku kao vodeću konzervativnu snagu, posvećenu očuvanju hrišćanskih vrednosti.

(24sedam)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading