FRANCUSKA SE UBRZANO SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM Evropi preti veliko razaranje
EPA

U maju će francuski vojnici učestvovati u vojnoj vežbi velikih razmera u Rumuniji pod nazivom "Dačko proleće 2025", kojom će se proceniti njihova sposobnost da brzo pređu na istočni bok NATO-a.

"Igrali smo se rata. Sada postoji određeni neprijatelj, a mi treniramo sa ljudima sa kojima bismo zapravo krenuli u rat", rekao je novinarima šef kopnene komande vojske za Evropu, general Bertrand Tužu. Vežbe poput "'Dačkog proleća' su strateški signal", dodao je on.

U poslednjih nekoliko godina, francuske kopnene snage su započele "duboku transformaciju" kako bi bile spremne za sukob visokog intenziteta sličan onom u Ukrajini, piše "Politiko". Francuska vojska bi takođe do 2027. trebalo da bude u stanju da za 30 dana rasporedi za sukob spremnu diviziju, uključujući municiju i zalihe.

Kretanje ka tom cilju je u središtu vežbe 2025, objasnili su najviši oficiri. Francuska vojska će se obučiti za slanje spremne brigade u Rumuniju za 10 dana – posredni korak koji će, ako bude uspešan, utrti put za postizanje cilja 2027.

Ključni izazov biće doći do Rumunije za tako kratko vreme. "Još uvek nema vojnog Šengena i moramo odlučno da poboljšamo vojnu mobilnost u Evropi", rekao je general Pjer-Erik Gijo, Tužuzov zamenik, ponavljajući zabrinutost koju je prethodno izrazio njegov šef.

Prvo raspoređivanje trupa u Rumuniju 2022. bilo je praćeno birokratijom, graničnim procedurama i vozovima koji nisu prikladni za vojnu opremu. Zemlje su radile na tome da ispeglaju takve "fleke".

"Možda smo i dalje sputani zbog nekoliko carinskih mera, ali smo napravili veliki napredak u diversifikaciji naših ruta", rekao je Gijo novinarima. Vojska se ranije oslanjala samo na vozove, ali sada takođe premešta trupe i opremu kamionima i čamcima, ponekad čak kombinujući različite metode transporta.

Tužuz je dodao da je uveren da će francuski vojnici proći test sledeće godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading