Šef MI5
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub


Šef britanske obaveštajne agencije Ken Mekalum izrazio je zabrinutost zbog ponovnog jačanja ISIS-a i njihovog izvoza terorizma u Ujedinjeno Kraljevstvo. Mekalum je istakao da iako ISIS ne predstavlja isti nivo pretnje kao pre deset godina, grupa i dalje nastavlja napore u širenju terorizma. On je istakao smrtonosni napad koji je izvela ISIS-ova podružnica u Moskvi, što pokazuje sposobnosti organizacije.

Povećana opasnost od Al Kaide i ISIS-a

Mekalum je, u retkom javnom obraćanju, upozorio na povećanu opasnost od terorizma od strane Al Kaide, posebno od ISIS-a, poznatog i kao Islamska Država ili Daeš. On je istakao da je preko trećina svih istraga MI5 prošlog meseca bila povezana sa vezama sa stranim terorističkim organizacijama.

Ruski i iranski uticaj

Mekalum je takođe skrenuo pažnju na rastući zlonamerni uticaj Rusije i Irana u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pomenuta je značajna povećanja istraga MI6 u vezi sa neprijateljskim državama poput Rusije i Irana, što ukazuje na kontinuirane napore u ometanju ulica Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope. Naglašeno je i proterivanje ruskih diplomata iz Evrope nakon Putinove invazije Ukrajine, pri čemu je Mekalum napomenuo da se većina proteranih diplomata veruje da su špijuni.

Strategija "proteraj i drži na distanci" u Evropi dovela je do povećane pretnje od sajber-napada iz Rusije. Takođe, primećen je porast angažovanja posrednika, uključujući privatne obaveštajne operativce i kriminalce unutar Ujedinjenog Kraljevstva, u izvođenju nelegalnih zadataka za neprijateljske države. Mekalum je upozorio pojedince da ne prihvataju novac od Irana ili Rusije za izvođenje njihovih nelegalnih aktivnosti, ističući kajanje koje bi ih zadesilo.

Mekalum je govorio o eskalirajućoj pretnji od  Irana, ističući da su brojne potencijalno smrtonosne zavere koje je pokrenuo Iran uspešno sprečene. Kada je reč o Kini, priznao je kompleksnost poslovnih odnosa između Britanije i Kine i njihovu podršku ekonomskom razvoju, ali je istovremeno potvrdio nepromenjen fokus MI6 na pretnju koju predstavlja Kina.

Mekalum je istakao ogroman teret na službama bezbednosti, s obzirom da su MI5 i policija sprečili 43 planirana napada od marta 2017. godine. Izrazio je trenutno veliko opterećenje na službama bezbednosti i poteškoće u raspodeli ograničenih resursa, posebno sa nadolazećom odlukom o budžetu.

S obzirom na smanjenje aktivnosti ISIS-a nadoknađeno porastom terorizma ekstremne desnice, MI5 je utrostručio svoj rad na slučajevima koji uključuju osobe mlađe od 18 godina uključene u terorizam, koji sada čine 13% slučajeva. Mekalum je naglasio potrebu za donošenjem neugodnih odluka u vezi sa prioritetima i neizbežnosti odustajanja od određenih pitanja, prikazujući izazovnu situaciju agencije.

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading