mandić i knežević
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Kazali su da je njima palo u deo da Crnu Goru učine istinski slobodnom zemljom.

Navode da jedan od važnih pravaca delovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom nevladinih organizacija (NVO) „pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje“.

„Političke organizacije su zakonom obavezane da svoje finansije učine javnim i kontrolu istih vrši nadležna Državna revizorska institucija (DRI), a to nije slučaj sa ovim agenturama koje zloupotrebljavaju naziv NVO dok im se u budžet nesmetano ubrizgavaju injekcije od milion dolara na redovnoj osnovi. Naše političko delovanje je u samoj žiži javnosti i ne postoji jedan argument da radimo za bilo čije interese osim za interese birača i građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz ZBCG su rekli da samo zbog nedostatka adekvatnog zakona, u Crnoj Gori danas „imamo ne jednu, nego više ‘NVO’ koje funkcionišu izvan i iznad zakona i koje sebi daju za pravo da nonšalantno dele moralne lekcije i etikete gotovo svim političkim, ali i državnim institucijama“.

„Te agenture podmeću, lažu i vode veoma preciznu kampanju za potrebe stranog naručioca za koga rade, dok ti naručioci imaju konkretne interese vezane za njihove uticaje u Crnoj Gori koji svakako nisu interesi i želje građana. Kako su im puna usta tuđih finansija i uticaja, krajnje je vreme da građani Crne Gore imaju uvid i u njihove i da se takve agencije jasno odvoje od stvarnih NVO koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života građana, te da ih nazovemo pravim imenom – agentima stranog uticaja u Crnoj Gori“, ističu iz ZBCG.

„Istinska transparentnost može doći samo ako zakoni i pravila budu važili za sve. Mi smo pozvani kao vlast, a ne sumnjamo da ovo isto želi i opozicija, da politiku Crne Gore treba odvojiti od brutalnog agenturnog rada raznih međunarodnih bezbednosnih struktura“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1781828/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading