uragan
Foto: Alo/Weather channel

Uragan Milton će najverovatnije u sredu kasno uveče stići do Floride, gde se očekuju kataklizmične poplave i oluja. Kako bi prikazali kako zapravo može da izgleda udar uragana Milton, meteorolozi su napravili simulacije oluje koja sada preti Floridi.

Na društvenim mrežama objavljena je simulacija poplave, kako bi ilustrovala koliko ova oluja može biti smrtonosna.

Pretpostavlja se da će uragan Milton dovesti do olujnih talasa visine nekoliko metara.

Poplavni talas nosi sve pred sobom

Na jednoj od simulacija vidi se kako voda prvo dostiže nivo parkiranih automobila, zatim kuća, a onda i drveća koje se lomi zbog jakog vetra.

Još jedna simulacija napravljena je 2020. godine, a cilj je bio pripremiti Tampu na Floridi za moguć udar uragana kategorije 5, što Milton i jeste.

 

 

Projekat Feniks objavljen je 2020. godine i kombinovao je vremenske izveštaje i arhivirane snimke drugih uragana kako bi se ukazalo na opasnost od mogućeg udara uragana kategorije 5 na područje.

Simulacija pretpostavlja da će uragan pogoditi Tampu, u najgorem mogućem scenariju, s vetrovima brzinom od 260 km/h i udarima do 320 km/h.

Nezamislivo pustošenje moguće u Tampa Beju

Projekt Feniks predviđao je da će uragan kategorije 5 u Tampi uzrokovati više od 160 smrtnih slučajeva. Sumnja se da može da nestane do 30.000 ljudi, a da uragan može da izazove 200 milijardi dolara štete.

- Pustošenje u ovoj regiji je gotovo nezamislivo - navodi se u Projektu Feniks.

Zastrašujuće scene korišćene u simulaciji prikazuju gradski centar pod vodom, s automobilima i krhotinama koje plutaju okolo. Svi mostovi su odsečeni olujnim talasom.

Simulacija se završava sledećeg dana, pokazujući razaranje koje je za sobom ostavila oluja: uništene plaže, bolnicu i većinu poslovnih objekata i domova.

Poslednji put je uragan ovih razmera pogodio Tampa Bej 1921. godine. Grad je tada bio uspavana provincija od nekoliko stotina hiljada ljudi. Sada, Tampa je jedna od najbrže rastućih metropola u Sjedinjenim Američkim Državama, s više od tri miliona stanovnika i vrlo je osetljiva na poplave zbog klimatskih promena. Upravo u Tampa Beju živi najveći broj Srba na Floridi.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading