Dubrovnik
Foto: Alo/Alo

"Ima li Ukrajina svoje mesto u NATO-u? Ako ima, (ruski predsednik Vladimir) Putin će izgubiti geopolitičku bitku. Rusija će morati prihvatiti da Evropa ima granice, da postoje nezavisne države koje imaju pravo izabrati svoju budućnost", rekao je Zelenski na početku samita Ukrajina - Jugoistočna Europa koji je organizovao zajedno s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Na sastanku na vrhu u Dubrovniku okupili su se visoki zvaničnici zemalja regije kako bi dali podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije koja traje već više od dve i po godine.

Zelenski je u uvodnom obraćanju okupljenim čelnicima ocenio da najbrži put prema miru vodi preko ukrajinskog članstva u Severnoatlantskom savezu.

"Vaše države i narodi su baš kao i mi zainteresovani za taj ishod ... i zato poziv Ukrajini da uđe u NATO, i buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, predstavljaju stvaran korak prema miru. Bez geopolitičke sigurnosti pravedan mir je nemoguće postići", rekao je.

Naglasio je da do kraja godine postoje stvarni izgledi za približavanje miru.

"Imamo stvarnu šansu da pokrenemo stvari prema miru i trajnoj stabilnosti. Situacija na frontu nam daje tu priliku. Moramo doneti hrabre odluke. Računamo na vođstvo predsednika Džoa Bajdena, računamo na snažne i mudre korake Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, kako bismo doneli sigurnost i mir u Evropu. I računamo na svakoga od vas. Zajedno možemo postići sve što je potrebno", rekao je Zelenski.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading