ISPLIVALA MRAČNA TAJNA IZ CIA "Radili su u tišini duže od godinu dana"
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sudovi u severnoj Virdžiniji i Vašingtonu u tišini su saslušavali slučajeve, više od godinu dana, navodnog s***ualnog zlostavljanja i uznemiravanja u CIA, nudeći letimičan pogled na ono što mnogi zvaničnici opisuju kao duboko ukorenjeni kulturološki problem u špijunskoj agenciji.

Dva slučaja su rezultirala osuđujućim presudama za prekršajni napad u Virdžiniji. U septembru je savezni sudija u Vašingtonu osudio bivšeg oficira CIA na 30 godina zatvora zbog drogiranja i s***ualnog napada na desetine žena.

Iza kulisa

Iza kulisa, druge optužbe nastavljaju da muče poznatu špijunsku agenciju, uključujući najmanje jednu tvrdnju koja je dovela do otpuštanja policajca, saznaje Si-En-En.

Kako se navodi u članku, žene uzbunjivači nedavno su otišle na Kapitol Hil da iza zatvorenih vrata svedoče pred nadzornim odborima Kongresa o drugim optužbama za s***ualno zlostavljanje i uznemiravanje u CIA.

Ranije ove godine, izveštaj generalnog inspektora agencije na više od 600 stranica i poseban pregled kongresnih istražitelja otkrili su ozbiljne nedostatke u načinu na koji je CIA rešavala žalbe.

Kao odgovor na ono što su neke žrtve nazvale CIA #MeToo momentom, agencija je pokrenula velike reformske napore tokom prošle godine. To uključuje osnivanje namenske kancelarije za primanje navoda o s***ualnom napadu i uznemiravanju i angažovanje službenika za sprovođenje zakona da pomogne u istrazi — deo šireg pokušaja da se službenicima CIA olakša prijavljivanje zločina bez ugrožavanja poverljivih informacija, uključujući njihovo prikrivanje .

Povrh toga, CIA je po prvi put sprovela internu anketu sa ciljem da se razume obim njenog problema s***ualnog uznemiravanja.

Rezultati, koji ranije nisu objavljeni, sugerišu da bi CIA mogla imati stopu s***ualnog nasilja na radnom mestu tek nešto veću od nacionalnog proseka – i mnogo nižu od američke vojske, navodi se u članku.

(CNN)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
CIA

Komentari (0)

Loading