nuklearna elktrana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je za slovenačku STA rekao da je danas situacija složenija, jer su se pojedine pretpostavke međunarodne zajednice ispostavile kao netačne.

- Zato kažem svim političkim liderima da nam pomognu, podrže IAEA - rekao je on.

Direktor agencije je istakao da IAEA nije rešenje za svaki problem, ali da globalnoj zajednici nije potrebno novo nuklearno oružje.

Grosi je za STA izjavio da uskoro planira da poseti Teheran, budući da IAEA navodi da Iran bogati uranijum, iako za sada nema dovoljno da napravi nuklearno oružje.

Bezbednost nuklearnih objekata bila je u njegovom fokusu poslednje dve godine, posebno u Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022, a situacija je posebno rizična u Zaporožju, navodi STA.

Kao direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je osnovana 1957. u okviru UN, Grosi se zalaže za miroljubivo korišćenje nuklearne energije. 

On je takođe rekao da su nuklearni projekti u početku kapitalno intenzivni, ali dugoročno nude pouzdano i predvidivo snabdevanje električnom energijom.  

''Moramo da se pozabavimo bezbednosnim problemima, ali proizvodnja nuklearne energije je najregulisanija energetska aktivnost na svetu", rekao je Grosi. 

On je, govoreći za STA nakon konferencije o značaju nuklearne energije, takođe rekao da ima smisla da Slovenija širi nuklearne kapacitete zbog iskustva koje je stekla uspešnim upravljanjem nuklearnom elektranom Krško, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading