Viktor Orban
Foto: AP/Alexandru Dobre (STR)

Premijer Mađarske Viktor Orban održao je govor u Evropskom parlamentu, osvrnuo se na situaciju u Evropi i poslao niz poruka briselskim zvaničnicima.

U uvodnom delu govora, Orban je rekao kako je došao u Evropski parlament kako bi oglasio uzbunu.

"Evropska unija se mora promeniti. Ni ranije nije bilo lako, ali danas nam je posao mnogo teži. Situacija u Uniji danas je ozbiljnija nego 2011. godine. U Ukrajini je rat, a imamo i sukobe u Africi i na Bliskom istoku. Migraciona kriza je poprimila dimenzije koje nisu viđene od 2015. godine, a preti nam i raspad šengenskog prostora. U međuvremenu, Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost", rekao je Orban.

Poručio je i kako EU mora da doživi promene.

"Naša Unija mora da se promeni. Mađarsko predsedavanje želi biti glas te promene, njen katalizator. Ekonomski rast EU je konstantno sporiji u odnosu na SAD i Kinu. Naš udeo u svetskoj trgovini se smanjuje. Zelena tranzicija ne nudi rešenje za simptome energetske krize", poručio je mađarski premijer.

Nakon toga, osvrnuo se na pitanje migracije.

"Nemojmo se zavaravati, migraciona politika ne funkcioniše. Ilegalne migracije su donele porast antisemitizma, homofobije i nasilja nad ženama", rekao je Orban što je izazvalo aplauze grupe "Patriote za Evropu" u Evropskom parlamentu.

Deo govora posvetio je i sigurnosti Evrope.

"Politika proširenja je takođe značajan deo mađarskog programa. Prema Orbanu, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je ključno pitanje. Posebna pažnja se mora posvetiti Srbiji, jer se Balkan ne može stabilizovati bez njenog uključivanja. Nekoliko zemalja ispunjava uslove neophodne za pridruživanje, ali nedostaje politička akcija. EU je dala obećanje ovim zemljama pre 20 godina. Vreme je da ga ispuni", ističe mađarski premijer.

Na kraju, Orban je poslao poruku koja mnogo podseća i na fraze koje koristi republikanski kandidat za predsednika SAD-a Donald Tramp.

"Mi Mađari nastavljamo tragati za svojim snovima, domovinom Mađara, demokratijom i bogobojažljivom Evropom koja opseda vrhove. Učinimo Evropu ponovo velikom", zaključio je Orban.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading