teroristi
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Ken Mekalum je u Londonu održao govor u kome je izložio promenjenu sliku terorizma, a koja sve više zavisi od mladih i interneta, preneo je CNN.

- Više od jedne trećine nedavnih prioriteta MI5 uključuje veze sa inostranim terorističkim grupama - rekao je direktor agencije Ken Mekalum, napominjući da Islamska država posebno ponovo preduzima "napore da izvozi terorizam".

- Više od jedne osmine ljudi koje agencija istražuje zbog učešća u terorizmu su maloletnici - ističe britanski obaveštajac, što predstavlja trostruko povećanje od 2021. godine.

Obraćanje direktora MI5 dolazi usred niza zapadnih upozorenja o povećanom riziku od državno sponzorisanih sabotaža i to od strane zemalja kao što su Rusija i Iran, kao i u vreme dok ratovi u Ukrajinii na Bliskom istoku uzdrmavaju globalnu bezbednost.

U celini, njegova agencija je od 2017. godine sprečila 43 teroristička napada koji su bili u završnoj fazi planiranja. Oko tri četvrtine posla agencije MI5 bavi se islamističkim ekstremizmom, dok se četvrtina odnosi na ekstremne desničarske grupe, naveo je Mekalum.

- Veoma smo svesni rizika da događaji na Bliskom istoku mogu direktno da pokrenu terorističke akcije u Ujedinjenom kraljevstvu. Iako je došlo do porasta javnog nereda i zločina iz mržnje, to još nije dovelo do terorističke aktivnosti.

Isis je ponovo u vrhu liste meta agencije. Pet godina nakon pada samoproklamovanog kalifata ISIS u Iraku i Siriji, grupa se transformisala u terorističku mrežu sa ćelijama raspoređenim širom sveta, uključujući Afriku, Bliski Istok, Centralnu Aziju i Jugoistočnu Aziju.

- Posle nekoliko godina kada su bili dobro potisnuti, ponovo su započeli napore da izvoze terorizam. A Al Kaida pokušava da iskoristi sukobe na Bliskom Istoku, pozivajući na nasilne akcije.

Mekalum je rekao i da ruska obaveštajna agencija GRU nastavlja sa "trajnom misijom da izazove haos na britanskim i evropskim ulicama",  sprovodeći operacije koje uključuju "paljenje, sabotažu i još mnogo toga".

Otkrio je da su MI5 i britanska policija reagovali na 20 terorističkih planova koje podržava Iran u Britaniji od početka 2022. godine.

- MI5 ima neverovatan posao pred sobom. Prvih 20 godina moje karijere ovde bilo je ispunjeno terorističkim pretnjama. Sada se suočavamo sa tim zajedno sa planovima za državna ubistva i sabotažu, u kontekstu velikog evropskog kopnenog rata - zaključio je on.

Govor šefa domaće britanske obaveštajne službe je retkost i obično se koristi kao prilika da se britanska javnost obavesti o prirodi terorističke pretnje kojoj zemlja treba da se suoči.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading