"NA OVO NE MOŽEMO DA PRISTANEMO" Rusija na sednici Saveta bezbednosti UN postavila ključan uslov: Čekamo novog lidera
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Pod ovim uslovima, ne možemo pristati na produženje mandata UNSMIL-a na duži period

- Žao nam je što je nakon odlaska Abdulaija Bathija „prelazni period“ odložen.  Svi razumemo da koliko god se njegovi bivši potčinjeni trudili, bez punopravnog novog lidera koji je odobrio Savet bezbednosti UN ne može u potpunosti da ispuni najvažnije funkcije koje su joj dodeljene u podršci nacionalnom dijalogu. Pod ovim uslovima, ne možemo da pristanemo na produženje mandata UNSMIL-a na duži period - rekao je ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN.

Rusija je, dodao je Nebenzja, spremna da radi na brzom rešavanju ovog pitanja, a očekuje i nove predloge o kandidatima od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša .

- To će zahtevati dužno razmatranje mišljenja unutarlibijskih partija i regionalnih aktera - rezimirao je stalni predstavnik Ruske Federacije.

Misija UN podrške u Libiji , između ostalog, podržava proces tranzicije zemlje, koordinira međunarodnu pomoć i pomaže u borbi protiv nekontrolisane trgovine oružjem.

Nakon svrgavanja i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, Libija je prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. Poslednjih nekoliko godina došlo je do sukoba između vlasti u Tripoliju na zapadu zemlje i vlasti na istoku, piše RIA.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading