Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Rusija je stavila u stanje borbenog delovanja svoje verovatno najmoćnije dalekometno oružje, sisteme YARS RS-24 za lansiranje projektila koji su sposobni nositi nuklearnu glavu.

Državna agencija TASS, koja je pod kontrolom Moskve, objavila je i snimak kako se lansirni sistemi  za interkontinentalne balističke rakete preraspoređuju u Novosibirsku u Sibiru, radi se o "proveri spremnosti ljudstva i opreme za dugotrajno dežurstvo na terenu". 

Vladimir Putin je inače prošlog meseca najavio promenu ruske nuklearne doktrine, govoreći o promenjenim okolnostima u kojima bi Rusija mogla upotrebiti nuklearno oružje - one po novome uključuju mogućnost njihove upotrebe i protiv nenuklearnih država ako one imaju podršku nuklearnih sila u napadu na Rusiju. Njegov je to odgovor na zaheve Kijeva da im se dopusti korišćenje zapadnih projektila dugog dometa za napade duboko u ruskoj teritoriji. Zapad se zahtevu Ukrajine opire zbog straha od izbijanja sukoba NATO-a i Kremlja.


Yars RS-24 strateški je nuklearni projektil s dometom do 12.000 kilometara - što znači da Rusi njime bez problema mogu gađati 1600 kilometara udaljeni Berlin ili 2500 kilometara udaljeni London - i rasponom tačnosti od 250 metara. Projektil se postavlja na nosače kamiona ili se rasporedi u silose.
TASS navodi kako je osoblje dobilo zadatke "testiranja manevarskih radnji borbenog delovanja u sklopu borbenog dežurstva te organizovanje kamuflaže i borbene zaštite. "Vojnici će uvežbavati situacije suprotstavljanja diverzantskim i izviđačkim grupama", piše ruska agencija.


Vladimir Putin inače nikud, pa ni na sahranu ne ide bez nuklearnog kofera. Pojavio se s koferom na sahrani Vladimira Žirinovskog pre dve godine i samo zbog njega crkva je bila ispražnjena. 
U aktovci se nalazi prekidač bele boje, prenose ruski mediji.  Radi se o odašiljaču koji emituje  poruke o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. U slučaju napada Putin u kovčeg lično upisuje šifre i kodove za otključavanje nuklearnog oružja. Zatim to u svojim kovčezima rade i načelnik glavnog stožera i ministar obrane. Nuklearni napad moguć je samo ako naređenje dođe od sva tri izvora.
Signal potom ide posebnoj službi Glavnog stožera. Oni prenose naredbu zapovedništvu na čijem se mestu nalaze nuklearne snage. Nakon toga komanda se prenosi časniku odgovornom za lansiranje, pisala su 24sata. 

Express

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading