kim džong un
Foto: Alo/Profimedia

Prema saopštenju generalštaba Severnokorejske narodne armije i koje prenose državni mediji, projekat prekidanja svih transportnih linija sa Južnom Korejom i „potpunog razdvajanja“ dve teritorije pokrenut je 9. oktobra.

Pored toga, Pjongjang je rekao da će „učvrstiti relevantne oblasti na našoj strani jakim odbrambenim strukturama“, navodi Korejska centralna novinska agencija.

Jugom, koju je Pjongjang opisao kao „primarnu neprijateljsku državu i nepromenljivog glavnog neprijatelja“, zamišljena je kao „mera samoodbrane za inhibiciju rata i odbranu bezbednosti DNRK“, sever rekla je Koreja.

U saopštenju Pjongjanga se dodaje da se „odlučne“ mere preduzimaju kao odgovor na „akutnu vojnu situaciju“ na poluostrvu, ukazujući na nedavne vojne vežbe koje je Seul održao u blizini granice sa Severnom Korejom, kao i posete američkih strateških nuklearnih sredstava region.

Severnokorejska vojska je takođe napomenula da je poslala telefonsku poruku američkoj vojsci u Južnoj Koreji u sredu ujutro kako bi sprečila bilo kakvu „pogrešnu procenu i slučajni sukob oko projekta utvrđenja“.

Seul je rekao da tek treba da otkrije bilo kakve građevinske radove severnokorejske vojske u blizini granice, ali je napomenuo da „neće prevideti“ nijednu akciju svog suseda koja bi mogla „jednostrano promeniti status kvo“.

Južnokorejski združeni štabovi su ipak upozorili da bi odgovornost za bilo kakve situacije koje bi mogle da proisteknu iz izgradnje snositi Pjongjang.

- U slučaju da Severna Koreja izvrši provokaciju, naša vojska će u velikoj meri kazniti ne samo izvor provokacije, već i snage podrške i komandovanja zasnovane na čvrstom kombinovanom odbrambenom stavu - rekao je Seul.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading