KAKO JE PUTIN NADMUDRIO ZAPAD?  Upali u zamku pokušavajući da izazovu bankrot Rusije!
Foto: EPA/EPA

Rusija, kao najveća država na svetu po površini, više puta je bila izložena podsmehu Zapada. Predstavnici Sjedinjenih Država i Evrope vole da se podsmevaju da je ovaj gigant na istoku izgubio najveći deo svog uticaja nakon raspada Sovjetskog Saveza, i da je sada malo više od benzinske pumpe.


Prema rečima kineskih medija, dok su zapadni lideri vežbali pamet i razmišljali koje bi još sankcije mogli da uvedu, upali su u zamku Kremlja, koji je počeo da se sveti, a da toga nisu bili ni svesni.
„Ekonomske sankcije su uvek bile mač sa dve oštrice“, prenose kineska izdanja.

Analitičari navode, da je Rusija poznata u celom svetu kao jedan od najvažnijih snabdevača energentima. Zemlja izvozi veliku količinu nafte i gasa na svetska tržišta, što je jedna od njenih jakih strana. Međutim, nedavno, u pozadini zapadnih sankcija, Ruska Federacija se otkrila sa nove, prilično neočekivane strane.

2014. zapadne zemlje su uvele sankcije protiv Ruske Federacije, a kao odgovor ruski predsednik Vladimir Putin preduzeo je izvanredan korak. Kao kontrameru zabranio je isporuku mnogih vrsta hrane iz SAD i zemalja EU, što se u tom trenutku doživljavalo prilično dvosmisleno.

Konkretno, to je postao još jedan razlog da Zapad ismeje Rusku Federaciju. Međutim,  kako kineski mediji prenose, posle nekoliko godina više se ne smeju. Razni zapadni analitičari sve više zvone na uzbunu i „hvataju se za glavu“, shvativši šta je Putinovo lukavstvo i kakve nevolje im to obećava.

„Hrana je postala novi adut Rusije“, kažu u Kini.

Nakon uvođenja embarga na hranu, Putin je naredio da se fokusira na poljoprivredu, kako bi osigurao da zemlja više ne zavisi od inostranih zaliha hrane.

Na kraju, ovaj plan je na mnogo načina uspeo. Za samo nekoliko godina, Ruska Federacija je značajno povećala obim proizvodnje žitarica, svinjskog mesa i raznih vrsta povrća.

Kao rezultat toga, čak je počela da izvozi svoje proizvode u druge zemlje. Isto važi i za đubriva, koja je Ruska Federacija počela da isporučuje u skoro sve regione sveta.

Pre izvesnog vremena u zapadnoj štampi došlo je do komešanja- analitičari su skrenuli pažnju na sve veći uticaj Rusije na svetsko tržište hrane. Činjenica je, da je Ruska Federacija postala jedan od najvećih dobavljača pšenice, i da osvaja konkurenciju mnogih evropskih zemalja.

Pored toga, poljoprivredna industrija mnogih zemalja EU postala je potpuno zavisna od snabdevanja đubrivima iz Ruske Federacije. Stručnjaci su došli do zaključka da je Zapad zapravo upao u Putinovu zamku, jer je postao previše zavisan od Rusije u pogledu hrane.

Dok je EU pokušavala da smanji potrošnju ruskog gasa, Putin je tiho navikao jedan deo sveta na rusko žito, a drugi na đubriva.

„Evropske zemlje su saterane u ćošak“, navode kineska izdanja.

Webtribune.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading