baltičko more
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruski ratni brod je pre izvesnog vremena uplovio u Sredozemno more i uputio se ka sirijskoj luci Tartus. Prema oceni britanskih novinara, manevri jednog od najmoćnijih brodova ruske flote u Sredozemnom moru, izazvali su pravu pometnju među zemljama NATO-a. Ovo je objavio „Dejli Ekspres“.
„Panika na Mediteranu – NATO pokušava da zaustavi ruski ratni brod vredan 381 milion funti“, pišu autori britanske publikacije.

Analitičari „Dejli Ekspresa“ su primetili, da se Admiral Gorškov smatra jednim od najmoćnijih brodova u ruskoj mornarici. Opremljen je visokopreciznim hipersoničnim projektilima Cirkon, i sposoban je da nanese precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i na kopnu. Nedavno se pojavio na Mediteranu i ova činjenica je ozbiljno uznemirila NATO.

Britanski novinari su ono što se dešavalo u Sredozemnom moru uporedili sa panikom, pošto je NATO poslao brod španske mornarice „Kristobal Kolon“ da presretne rusku fregatu. „Kristobal Kolon“ je učestvovao u vežbama Plemeniti štit, ali je u vezi sa pojavom admirala Gorškova odlučeno da se pošalju Španci u susret Rusima.

Incident se dogodio usred rastućih tenzija između Rusije i zemalja NATO-a. S obzirom na geopolitičku nestabilnost, NATO snage održavaju velike pomorske vežbe u Mediteranu, a takođe redovno sprovode različite operacije na Baltiku, severnim morima i koridoru od Ormuskog moreuza do Sueckog kanala.

Webtribune.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading