"BRITANIJA JE RAZVILA PROJEKAT HEZUS" Mediji tvrde da su procurila su stroga tajna dokumenta!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo se navodi se u dokumentu koji je procureo u javnost od strane britanskog istraživačkog medja Declassified UK.

- Velika Britanija je, zajedno sa Izraelom, tajno razvila odbrambeni plan... Prema dokumentima koji su procurili, britanski projekat je nosio kodni naziv HEZUK i bio je dizajniran da se suprotstavi „destabilizirajućim regionalnim aktivnostima Irana i Hezbolaha“ - navodi se u članku.

Prema pisanju članka, navodni dokument je procurio na internetu zahvaljujući aktivnostima hakerske grupe "Anonymous for Justice", koja je hakovala IDF. Ovo je prezentacija koju je 2020. godine pripremio britanski ataše za odbranu u Tel Avivu.

 Navodno, projekat HEZUK je pokrenut 2019-2020.

U prezentaciji je istaknuto pet oblasti zajedničkog odbrambenog plana: bliža obaveštajna saradnja, jačanje vojnih kapaciteta, traženje mogućnosti za uspeh odbrane, veze sa izraelskom bezbednošću i ovlašćenja za prelet.

Dokument takođe identifikuje projekte sa „potencijalnim izraelskim rešenjima“.

Među njima se posebno pominju hipersonična raketa vazduh-zemlja Rampage, bespilotne letelice i program operativne obuke sledeće generacije (NGOT).

Pozivajući se na vladine podatke o putovanjima, u članku se precizira da je projekat verovatno još bio aktivan prošle godine. Tako je, prema tabeli koju su objavili novinari, britanski general-major Džejms Rodis posetio Izrael u martu 2023. godine. Nasuprot njegovog imena je napisano „Tel Aviv, Izrael, HEZUK“.

- Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbilo je da razjasni da li je program HEZUK i dalje u funkciji - navodi se u članku, prenosi RIA.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading