Kuće za ukrajinske izbeglice
Foto: Printscreen/Društvene mreže, ilustracija

Neke irske porodice protestovale su zbog toga što je ta zemlja izbeglicama iz Ukrajine obezbedila domove vredne i do 400.000 evra dok je zemlja u velikoj stambenoj krizi, piše Dejli mejl.

Modularne kuće, opremljene svim kućnim aparatima, posteljinom, pa čak i sredstvima za čišćenje, sastoje se od kuhinje i dnevnog boravka, spavaće sobe i dečije sobe.

Izgradnju kuća finansirala je irska vlada i prvobitno je trebalo da koštaju oko 189.000 evra, ali je njihova izgradnja na kraju porasla na skoro 500.000 evra.

Prošlog meseca izgrađene su 572 kuće, ali je izgradnja još 82 objekata u Hejvudu, u Klonmelu, odložena do aprila 2025. zbog protesta na gradilištu.

Kada radovi budu završeni, naselje će postati privremeni dom za 2.640 Ukrajinaca.

U junu ove godine, grupa pod nazivom Zabrinuti stanari Klonmela pozvala je građane da se pridruže protestu jer, kako su rekli, irska vlada daje prioritet ukrajinskim izbeglicama, a ne brizi za irske građane koji se takođe bore sa stambenim pitanjem.

"Naša vlada od nas pravi budale"

- Naša vlada od nas pravi budale - rekao je jedan demonstrant.

- Ukrajincima ne trebaju kuće za pola miliona evra, već neki privremeni smeštaj - dodao je on.

- Već su im dali mnogo novca, a mi još plaćamo modularne kuće u Ukrajini. A s druge strane, Irci ne mogu da postave modularnu kuću u sopstvenom dvorištu kako bi smanjili stambenu krizu - rekao je drugi demonstrant.

- Imam srednja primanja i plaćam modularnu kuću već 30 godina. Ali uzeti 25 odsto moje zarade za finansiranje Ukrajinaca jednostavno nije u redu - rekao je treći.

Jedan od demonstranta je rekao:

- Mislim da sam video olimpijskog takmičara među izbeglicama. Savršeno je sposoban da se bori u ratu. Ili neka pomogne svojoj domovini na neki drugi način umesto da bude u Irskoj.

Zahtevi grupe Zabrinuti stanari Klonmela

Klonmelova grupa zabrinutih stanara insistira da irska vlada prvo pomogne sopstvenim građanima, a potom izbeglicama iz Ukrajine.

- Zahtevamo spisak zgrada i kuća u i oko Klonmela koje su ponuđene tražiocima azila i izbeglicama . Takođe želimo da znamo koliko je zahteva za azil primljeno i koliko tražilaca azila i izbeglica trenutno ima u Klonmelu - rekli su oni.

Incidenti tokom protesta

Tokom nasilnih protesta, jedan muškarac je uhapšen i optužen za napad i ugrožavanje javnog reda i mira.

U drugom incidentu, vandalizovan je kamion koji je dostavljao materijal na gradilište.

Demonstranti su gađali kamion kamenjem i polomili mu šoferšajbnu.

Na nekim vozilima su izbušene gume, a neka su zapaljena, dok je jedan radnik obezbeđenja od posledica napada završio u bolnici.

Grupa Zabrinutih stanara u Klonmelu protestuje od prve najave da će tu biti izgrađeno naselje slično onom u Turlesu, a demonstranti poručuju da neće stati dok se ne pronađe rešenje.

Modularne kuće se nalaze na lokacijama u vlasništvu Kancelarije za javne radove, Okružnih veća, Odeljenja za poljoprivredu i Uprave za zdravlje i bezbednost.

Prema prvobitnim planovima od januara 2023. godine, trebalo je da se izgradi 700 jedinica za ukrajinske izbeglice i druge korisnike privremene zaštite.

To je bilo samo osam meseci nakon što je irska vlada taj predlog označila kao izuzetno hitan i odobrila ga.

Međutim, planirani datum završetka je produžen i sada je april 2025. godine, sa planovima za izgradnju ukupno 654 kuće - uprkos tome što mnogi građani Irske pate zbog dugotrajne stambene krize, piše Dejli mejl.

(Alo, Daily mail)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading