Evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prošle godine Rojters je objavio istraživanje o vezama para sa Kremljom, u kojem je otkriveno da su Kolbasnikova i Šlund među glavnim ličnostima koje promovišu prorusku poziciju u Nemačkoj, a za svoje aktivnosti dobijali su novac od ruske vlade.

Napominje se da su Kolbasnikova i Šlund kupili voki-tokije, slušalice i telefone za ruske vojnike koji se bore u Ukrajini, a sredstva za to su prikupljali među pristalicama Rusije u Nemačkoj.

Nemački tužioci su u avgustu 2023. pretresli kuću para u blizini Kelna, na severozapadu Nemačke. 

U junu 2024. par je preko svog advokata objavio da su ​​iz Nemačke otišli u Rusiju zbog "diskriminatorne kampanje protiv Rusa".

U video snimku objavljenom na servisu za razmenu poruka Telegram, Kolbasnikova je objavila da je njen advokat primio pismo od gradske uprave Kelna u kojem se kaže da im je zabranjen ulazak u Nemačku na 20 godina.
U obrazloženju odluke o zabrani koju je donela gradska uprava Kelna, navodi se da su Kolbasnikova i Šlund "pretnja po bezbednost Nemačke". 

Advokat para u Nemačkoj Markus Bejziht naveo je u izjavi poslatoj Rojtersu da je zabrana ulaska u Nemačku deo kampanje "rusofobije" protiv para.

Tužilaštvo i administracija Kelna odbili su da komentarišu.

Olena Kolbasnikova rođena je u Ukrajini, a rusko državljanstvo je dobila tek 2023. godine, dok je Šlund rođeni Rus. Oboje su se preselili u Nemačku pre više od 10 godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading