Rusija
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Ruski odgovor na zapadne sankcije, koje su imale za cilj nanošenje ozbiljne štete ruskoj ekonomiji, izazvao je ozbiljne probleme i nelagodnosti u Zapadnoj Evropi, posebno u Holandiji. Situacija je eskalirala do te mere da je holandski nacionalni avioprevoznik KLM NV morao da apeluje na Evropsku uniju da preduzme mere protiv "nepoštene konkurencije" kineskih aviokompanija.

Rusija je kao odgovor na zapadne sankcije zabranila zapadnim kompanijama da koriste njen vazdušni prostor. Ovo je dovelo do značajnih posledica za evropske avioprevoznike, koji sada moraju da lete dužim rutama kako bi zaobišli Rusiju, što rezultira većim troškovima goriva, dužim trajanjem letova i povećanim cenama avionskih karata.

Kineske aviokompanije i dalje mogu koristiti ruski vazdušni prostor, što im daje značajnu prednost u odnosu na zapadne prevoznike. Kako se izveštava, kineske aviokompanije sada nude konkurentnije cene i brže letove na destinacijama koje uključuju Rusiju u svoje rute, što dovodi do značajne poslovne prednosti.

KLM, British Airways i Deutsche Lufthansa AG su samo neki od avioprevoznika koji su suočeni sa poteškoćama usled ruske zabrane letenja preko njenog vazdušnog prostora. KLM je apelovao na Evropsku uniju da razvije strategiju za suzbijanje nefer konkurencije od strane kineskih kompanija, dok su i ostali avioprevoznici najavili obustavu ili smanjenje letova usled povećanih troškova i gubitka konkurentnosti.

Ostaje da se vidi kako će Evropska unija reagovati na ovu nepoželjnu situaciju. Dok avioprevoznici pozivaju na regulisanje tržišta i zaštitu evropskih kompanija, u EU se javlja potreba za pronalaženjem balansa između tržišne konkurencije i zaštite domaćih prevoznika od efekata sankcija koje su uvedene protiv Rusije.

Osim toga, postavlja se pitanje kako će ovaj problem uticati na šire odnose između EU i Kine, s obzirom na to da kineske aviokompanije sada profitiraju od situacije stvorene zapadnim sankcijama. Ostaje da se vidi kakve će konkretne mere Evropska unija preduzeti u vezi sa ovom situacijom i hoće li naći način da pomogne svojim aviokompanijama da se nose sa izazovima nefer konkurencije iz Kine, koja je posledica odluka Moskve kao odgovora na sankcije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading