Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U poslednjim saopštenjima iz Pentagona naglašeno je da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pružaju podršku Ukrajini kroz isporuke oružja, jer za sada ne vide mogućnost za diplomatsko rešavanje situacije. Naglasak ostaje na pružanju podrške Kijevu za samoodbranu, dok se istovremeno izražava nada u diplomatsko rešenje sukoba.

Predstavnik američkog odbrambenog resora istakao je da je za SAD ključno da bilo koje diplomatsko rešenje sukoba poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Istovremeno, Pentagon podržava pravo Ukrajine da odredi uslove bilo kakvog mirnog rešenja, ali za sada prioritet ostaje pružanje neophodne podrške za samoodbranu.

Iako SAD izražavaju nadu u diplomatsko rešenje ukrajinskog sukoba, trenutno ne vide uslove za plodonosne pregovore sa Rusijom. Ovaj stav naglašava kompleksnost situacije i nedostatak trenutnih mogućnosti za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja.

S druge strane, Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno ukljujujući zemlje NATO-a u sukob i predstavljaju "igranje vatrom". Ovo ukazuje na razlike u stavovima između SAD i Rusije u vezi sa naoružavanjem u okviru ukrajinskog sukoba.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading