Bejrut
Foto: AP/Hussein Malla

Nakon dva dana relativnog mira, izraelske snage su ponovo ciljale srce Bejruta rafalom raketa, posebno pogađajući područje poznato kao Bašura, kako javlja BBC.

Dok su se najnoviji izraelski napadi koncentrisali na južno predgrađe, ovo označava treći slučaj napada na druge oblasti. Lokalni mediji ukazuju da je navodna meta bio Vafik Safa, šurak Hasana Nasralaha i visoki bezbednosni zvaničnik Hezbolaha.

Medijski odbor grupe još nije komentarisao situaciju. Nakon najnovijih napada, pet bolnica je stavljeno u visoku pripravnost kako bi se primili povređeni od eksplozija. Prvi izveštaji sugerišu da je 11 ljudi poginulo, a 48 je povređeno. Medicinski osoblje je saopštilo da je 14 od 48 osoba povređenih u izraelskom napadu na centralni Bejrut već prevezeno u Američku univerzitetsku bolnicu.

Jedna žena intervjuisana ispred bolnice je podelila da je bila u obližnjoj zgradi u vreme napada i čula eksploziju. Jedan od njenih rođaka je zadobio povrede glave i trenutno se leči u bolnici. Prema njenim rečima, ciljana zgrada je potpuno stambena i visoka je između četiri i pet spratova.

Ponovno pokretanje raketnih napada izraelskih snaga u centralnom Bejrutu ponovo je bacilo civilno stanovništvo u stanje straha i neizvesnosti. Ciljanje civilnih područja rezultiralo je značajnim brojem žrtava, kako fatalnih tako i velikog broja povreda. Potreba za medicinskom pomoći stavila je pritisak na lokalni zdravstveni sistem, zahtevajući od više bolnica da brzo deluju kao odgovor na napade.

Sa eskalacijom nasilja u Bejrutu postoji rastuća zabrinutost za humanitarnu situaciju u gradu. Kontinuirani napadi nisu samo doveli do gubitka života i povreda, već su takođe stvorili osećaj nesigurnosti i nestabilnosti među lokalnim stanovnicima. Uticaj ovih događaja na mentalno i emocionalno blagostanje populacije ne može se potceniti, jer strah od daljeg nasilja visi nad gradom.

Najnovija serija raketnih napada u Bejrutu ponovo je privukla međunarodnu pažnju na aktuelni sukob u regionu. Pozivi za deeskalaciju i zaštitu civilnih života su ponovljeni od strane različitih zemalja i međunarodnih organizacija. Diplomatski napori da se pronađe mirno rešenje sukoba nastavljaju usred obnavljanja neprijateljstava, sa nadom da će se sprečiti dalje patnje i gubitci unutar pogođenih zajednica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading