Turska vojska u Iraku
Foto: AP/Foto:AP


Turska vojska je složena i dobro opremljena organizacija koja obuhvata kopnenu vojsku, ratnu mornaricu, ratno vazduhoplovstvo, žandarmeriju i obalsku odbranu. Sa više od 700.000 aktivnih pripadnika i vojnika u rezervi, Turske oružane snage su druga vojna sila u NATO-u po broju vojnika.

Turska raspolaže sa impresivnim brojem vojnih sredstava, uključujući oko hiljadu borbenih aviona, preko tri hiljade tenkova, gotovo deset hiljada borbenih vozila i skoro 200 brodova, podmornica i drugih plovila. Posebno je zanimljivo istaći da se u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik nalazi čak 50 američkih nuklearnih bombi tipa B-61, čime Turska postaje značajan činilac u kontekstu nuklearnog naoružanja.

Nakon ograničenja snabdevanja turske vojske od strane tradicionalnih partnera sa Zapada, turska vojna industrija je razvila domaća sredstva i okrenula se saradnji sa Rusijom, što se posebno videlo u nabavci raketnih sistema S-400. Ova saradnja sa Rusijom pokazuje Tursku kao nezavisnog igrača u globalnoj politici, te dodatno naglašava njen uticaj u regionu.

Turska vojska nije samo aktivna na svojoj teritoriji - prisutna je na tri kontinenta, uključujući angažmane u Siriji, Iraku, Avganistanu, Kataru, Kipru, Somaliji, Balkanu, Sredozemnom i Egejskom moru. Ovo jasno pokazuje globalni uticaj turske vojske i njen angažman u međunarodnim poslovima.

Od osnivanja moderne Turske, vojska je imala ulogu čuvara sekularizma, često intervenišući u političkim dešavanjima. Nakon neuspelog vojnog puča 2016. godine, došlo je do masovnih otpuštanja i hapšenja vojnika i oficira, što je dodatno istaklo kompleksnu ulogu vojske u političkom životu zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading