Eksplozija
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


U oktobru je došlo do dramatičnog porasta napetosti između Izraela i Irana, a jedan od glavnih uzroka je iranski nuklearni program. Izraelska zabrinutost proizlazi iz brzog napretka Irana ka razvoju nuklearnog oružja, kao i mogućnosti da Iran do 2025. godine poseduje do deset nuklearnih bojevih glava, prema zapadnim ekspertima. Ove spekulacije dodatno su pojačane nakon zemljotresa u blizini Teherana, koji je izazvao sumnje o mogućim nuklearnim testovima.

Zapadne sile su zabrinute zbog iranskog napretka u nuklearnom programu, dok Iran tvrdi da je program isključivo mirnodopske prirode. Iranski stav je nejasan, jer zvanični Teheran ne potvrđuje, ali ni ne opovrgava optužbe o posedovanju nuklearnog oružja. Ova neodređenost može biti deo iranske strategije za dobijanje vremena u međunarodnim pregovorima.


Potencijalni nuklearni program Irana mogao bi drastično promeniti ravnotežu moći na Bliskom istoku, a izraelske vojne opcije i podrška SAD postaju ključni elementi dalje dinamike konflikta u regionu. Ukoliko Iran otkrije svoju nuklearnu sposobnost, to bi moglo izazvati domino efekat, uključujući preventivne udare Izraela i potencijalno širenje sukoba na više frontova.

Situacija na Bliskom istoku dodatno se komplikuje, uz stalno praćenje svakog koraka Irana od strane Izraela, uz podršku SAD. Međunarodna zajednica se suočava sa izazovom kako da odgovori na iranski nuklearni program i spreči dalju eskalaciju. Sankcije, pregovori i pritisci sa Zapada već su u toku, ali rezultati su neizvesni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading