Dmitrij Medvedev
Foto: Profimedia/Profimedia

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, nedavno je dao komentar na izjavu visokog zvaničnika SAD, Majka Džonsona, o mogućem uticaju Donalda Trampa na okončanje ukrajinskog sukoba. On je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin taj koji postavlja uslove, implicirajući da bi Putin mogao da zahteva kapitulaciju Ukrajine i odustajanje od članstva u NATO u slučaju Trampove pobede na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Donald Tramp je više puta izjavljivao da bi, ukoliko pobedi na izborima, mogao da reši ukrajinski sukob još pre svoje inauguracije. Ova tvrdnja izazvala je pažnju kako domaće, tako i međunarodne javnosti, dok je Kremlj isticao da je preuranjeno ocenjivati sposobnost Trampa da postane posrednik u rešavanju ukrajinskog sukoba. Takođe, isticali su da treba sačekati kraj izbora u SAD pre donošenja konačnih zaključaka.

Medvedev je naglasio da je Putin taj koji određuje kada je dosta u kontekstu ukrajinskog sukoba i da bi mogao da zahteva određene ustupke ukoliko Tramp postane predsednik. Ova izjava ističe Putinovu ključnu ulogu u određivanju spoljnopolitičkih poteza Rusije, posebno kada je reč o pitanjima koja se tiču Ukrajine i NATO-a.

Ovim komentarom, Medvedev je stavio akcenat na činjenicu da ruski predsednik, Vladimir Putin, zadržava značajan uticaj u rešavanju ukrajinske krize, bez obzira na moguću promenu administracije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trampova izjava o mogućnosti rešavanja ukrajinskog sukoba kao novoizabrani predsednik SAD izazvala je kontroverze i različite reakcije u međunarodnoj zajednici. Njegova tvrdnja o sposobnosti da preuzme aktivnu ulogu u rešavanju ovog regionalnog sukoba postavila je pitanje njegovih spoljnopolitičkih kapaciteta i strategije kojom bi pristupio ovom kompleksnom pitanju.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading