Evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uz nastavak konflikta sa Ukrajinom, potražnja Rusije za oružjem stalno raste. Ruski predsednik Vladimir Putin usmerio je značajan deo zemljine industrije ka vojnoj proizvodnji, kako prenosi Deutsche Welle. Sve dostupne kompanije sada su obavezane da proizvode vojnu opremu, municiju ili rezervne delove za oružje. Zbog sankcija koje zabranjuju uvoz predmeta koji bi mogli biti korišćeni u vojne svrhe, Rusija teži maksimalizaciji domaće proizvodnje. Posebno, proizvodi nemačke inženjerske industrije igraju ključnu ulogu u ovom nastojanju, kako je otkriveno istraživanjem koje je sproveo nemački javni emiter SWR (Südwestrundfunk).

Nemačke mašine u ruskoj vojnoj proizvodnji

Prema ruskoj carinskoj dokumentaciji koju je dobio SWR, do kraja decembra 2023. godine isporučeno je preko 300 mašina nemačkih proizvođača u Rusiju. Ove mašine se pretežno sastoje od velike industrijske opreme i CNC mašina, koje su vitalne za zadatke kao što su sečenje čelika, savijanje limova i zavarivanje metalnih delova. Ističe se da se otprilike 80% CNC mašina u Rusiji trenutno koristi u proizvodnji oružja i vojne opreme. Olena Jurenko sa Saveta za ekonomsku bezbednost Ukrajine obavila je obimna istraživanja na ovu temu, naglašavajući ključnu ulogu CNC mašina u poboljšanju efikasnosti i preciznosti proizvodnje oružja.

Upotreba nemačkih mašina u ruskoj vojnoj proizvodnji proteže se na različite kooperacije koje su uključene u snabdevanje motora i komponenti za avione i rakete. Istraga SWR-a otkrila je da su brojni nemački proizvođači mašina, od kojih su mnogi smešteni u Baden-Virtembergu, bili umešani u ove transakcije. To je izazvalo brige zbog zaobilaženja sankcija, što je dovelo do poziva za pojačane kontrole. Benjamin Hilgenštok sa Kijevske ekonomske škole ističe potrebu za strožom primenom kontrola izvoza kako bi se sprečila zloupotreba rupa u zakonu radi lične dobiti.

Pitanje odgovornosti se javlja, jer nemački proizvođači tvrde da poštuju propise o sankcijama, ali izražavaju neizvesnost kako su njihove mašine pronašle put do Rusije putem turskih posrednika. Kompleksnost lanaca snabdevanja i uključenost trećih strana dodatno otežavaju napore da se ovi poslovi efikasno nadgledaju i regulišu. Olena Jurenko zagovara hitnu političku volju na evropskom nivou kako bi se ojačale odredbe sankcija, posebno kada se ćerke kompanije evropskih firmi bave trgovinom sa Rusijom.

Nemačke kompanije pod lupom

Nekoliko nemačkih kompanija poput Walter Maschinenbau, Vollmer i Fein GmbH identifikovano je zbog njihovog uključenja u snabdevanje mašinama Rusiju. Ove firme su bile predmet istraga u vezi sa njihovim aktivnostima i usaglašenošću sa sankcijama, pri čemu su neke pokazale neprijatnost u pružanju detaljnih informacija. Nadzor se odnosi i na video dokaze koji impliciraju da nemačke mašine koriste ruske kompanije koje služe vojno-industrijskom kompleksu. Savez nemačkih proizvođača mašina ističe očekivanje da proizvođači mašina i postrojenja poštuju sankcije i zakone, naglašavajući da bi bilo kakvo odstupanje predstavljalo krivično delo.

Dok se situacija odvija, postaje očigledna potreba za povećanom budnošću i internom kontrolom unutar lanaca snabdevanja. Potencijalne pravne posledice i finansijske kazne povezane sa neusaglašenošću naglašavaju imperativ da kompanije primenjuju pažnju prilikom praćenja svojih izvoza. Ovaj stav podržava i stručnjak Benjamin Hilgenštok, koji ističe značaj da kompanije proaktivno istraže destinaciju i upotrebu svojih proizvoda kako bi izbegle potencijalne pravne posledice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading