policija
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Vlasti u nemačkom gradu Kelnu evakuisale su tri bolnice i hiljade domaćinstava nakon što je pronađena neaktivirana bomba iz Drugog svjetskog rata. Američke je proizvodnje, mase oko 1.000 kilograma i opremljna je prednjim i zadnjim detonatorom, prenose hrvatski mediji.

Otkrivena je tokom građevinskih radova na novom bolničkom kampusu.

Njena detonacija zakazana je za petak. Evakuacija je planirana otkako su otpočela iskopavanja pre šest meseci, zbog bojazni da bi u tom području mogla biti pronađena neeksplodirana sredstva.

Uspostavljena je zona evakuacije u radijusu od 500 metara od lokacije bombe. Stručnjaci procenjuju da bi moglo biti pronađeno još osam bombi, ali to mogu da znaju tek nakon daljih iskopavanja. U evakuaciji je učestvovalo oko 1.300 bolničara, policije, vatrogasaca i 800 dobrovoljaca.

Kucali su na vrata stanara da ih obaveste da moraju da napuste svoje domove. Gradske vlasti su evakuaciju opisale kao najveću i najobimniju od 1945. godine. Evakuisane su tri bolnice i ukupno 10.000 stanovnika. Ponuđen im je smeštaj u školama koje su zatvorene ili privremeno izgrađenim skloništima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading