Iran
Foto: AP/Vahid Salemi (STF)

Kaani nije viđen u javnosti otkako je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u vazdušnom napadu krajem septembra. Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) otvorila je istragu o tome kako je Izrael uspeo da sazna gde će biti Nasralah.

Midl Ist Aj izveštava da im je deset izvora u Teheranu, Bejrutu i ​​Bagdadu, uključujući izvore bliske Hezbolahu i IRGC-u, reklo da su Kaani, jedan od najviših iranskih generala, i njegov tim privedeni u istrazi.

On je navodno u "kućnom pritvoru" dok su ga ispitivali zvaničnici pod direktnim nadzorom iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

Kaani je postao šef snaga Kuds nakon što su SAD ubile prethodnog vođu Kasema Sulejmanija u januaru 2020. Izrael je ubio većinu vojnog vrha Hezbolaha u poslednja dva meseca.

Nije se pojavio na sastanku

Zbog toga su se pojavile sumnje da su visoki iranski komandanti možda kompromitovani. Sumnje su se pojačale kada je navodno Nasralahov naslednik Hašem Safiedin ubijen u još jednom napadu na tajnu podzemnu bazu Hezbolaha, iako to još nije zvanično potvrđeno.

Veruje se da je ubijen na sastanku Hezbolahovog saveta za šuru, u kojem su i najviši lideri. U roku od nekoliko minuta nakon njegovog dolaska, Izrael je započeo udar koji je srušio četiri stambene zgrade.

Kaani je stigao u Liban dva dana nakon Nasralahovog ubistva, u pratnji nekoliko komandanata IRGC-a "da bi procenili situaciju na terenu", rekli su izvori.

Navode i da je Kaani trebalo da prisustvuje sednici saveta, na poziv Safiedina, ali se u poslednjem trenutku izvinio jer nije hteo da prisustvuje.

- Izrael je izveo napad na mesto održavanja ovog sastanka koji je bio jači od onog na Nasralaha. Safiedinova glava je bila ono što se tražilo i niko drugi - prema izvoru bliskom Hezbolahu.

"Proboj je sigurno iranski"

Nije jasno gde se sada Kaani, nakon napada na Safiedin sa njim su izgubili kontakt. Pretpostavlja se da je i on ubijen, ali izvori kažu da nije ranjen, niti je bio sa Safiedinom na sastanku. Njih osam tvrdi da su u Teheranu, a ostali kažu da su i dalje u Bejrutu.

- Iranci ozbiljno sumnjaju da su se Izraelci infiltrirali u Korpus čuvara islamske revolucije, posebno one koji rade u libanskoj sferi, pa su svi oni trenutno pod istragom. Istraga je još u toku i sve mogućnosti su otvorene - rekao je jedan komandant oružane frakcije.

Istraga se navodno fokusirala na poslednje pokrete brigadnog generala Abasa Nilforušana, komandanta IRGC-a koji je ubijen zajedno sa vođom Hezbolaha.

- Proboj je bio 100 odsto iranski i nema sumnje u ovaj deo - rekao je novinarima izvor blizak Hezbolahu.

On dodaje da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu u julu povećalo sumnje da su iranske snage kompromitovane.

- Iranci sada pokušavaju da utvrde razmere proboja i njegov izvor. Proboj je ogroman i prouzrokovani gubici su veći nego što je iko mogao očekivati - zaključuju izvori.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading