Gibraltar
Foto: AP/Javier Fergo (STR)

Vlada Gibraltara saopštila je da se do 7.30 sati na granici stvorio veliki red i da je to rezultat mera koje sprovodi Španija.

Granične kontrole su ukinute i vraćene kasnije tog jutra. Obe strane su obustavile granične provere tek oko 11.30 časova. U saopštenju gibraltarske vlade se navodi da je španski inspektor izdao naredbu da se pečati u pasoše Gibraltaraca za prelazak u Španiju, a da nije bio ovlašćen da daje takva uputstva.

– Španija je, direktnim uputstvima ili zbog hirova policajaca, odlučila da u bilo kom trenutku može da ukine privremene mere, pa je najbolje da oni koji treba da pređu granicu uvek imaju pasoše u slučaju da budemo prinuđeni da tražimo za njih, kao što je to bio slučaj danas, rekao je Pikardo.

– Ako se ukinu beneficije koje Gibraltarci trenutno imaju, vlada će odmah uzvratiti istom merom. Znam da će svaki španski radnik i posetilac razumeti da moramo da uzvratimo. Veoma sam deprimiran činjenicom da se politika, kao i obično, koristi da šteti interesima radnika, umesto da im pomogne, dodao je on.

Ovo dolazi nakon što je nova laburistička vlada prošle nedelje objavila da planira da vrati ostrva Čagos Mauricijusu nakon godina pregovora.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Albares rekao je novinarima u Andaluziji da će novi granični sistem Evropske unije uticati na hiljade ljudi sa obe strane granice. Nove kontrole znače da će državljani koji nisu iz EU, kao što su Britanci na Gibraltaru, moći da provedu samo 90 dana u Španiji svakih 180 dana.

EU je juče potvrdila da napušta proveru otisaka prstiju na granici na neodređeno vreme jer Španija podiže tenzije zahtevajući proveru pasoša na prelazu Gibraltar. Tako je takozvani EES (sistem ulaska i izlaska), koji je trebalo da bude uveden 10. novembra, stavljen na čekanje.

Brisel razmatra mogućnosti novog pristupa koji bi podrazumevao postepeno uvođenje sistema tokom vremena. Iako je pravila trebalo da stupe na snagu 10. novembra, već treći put su odložena. Ovog puta nije određen novi rok, piše The Telegraph.

EES namerava da ukine proveru pasoša i zameni postojeći sistem serijom biometrijskih testova koji bi od onih koji nisu iz EU zahtevali da daju otiske prstiju i skeniranje lica prilikom prvog ulaska u šengenski prostor.

Naime, nakon Bregzita, sporazum Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i EU omogućio je građanima Gibraltara da ostanu deo šengenskog prostora. Tako su Španci na granici dozvolili stanovnicima Gibraltara da uđu i izađu iz Španije bez pečata u pasoš ili korišćenja ograničenja putovanja od 90 dana. Više od 15.000 radnika iz Španije moglo je bez problema da uđe u Gibraltar.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading