nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Asocijacija BRIKS nikada nije bila i ne namerava da postane vojni savez, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- BRIKS nikada nije bio, nije i ne namerava da postane vojni savez. Štaviše, BRIKS nije čak ni međunarodna organizacija ili integraciona struktura, već međudržavno udruženje ravnopravnih učesnika“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnjih poslova Rusije 

Ministarstvo je podsetilo da je BRIKS multidisciplinarno strateško partnerstvo koje se zasniva na tri ključna „stuba“: politici i bezbednosti, ekonomiji i finansijama, kulturi i humanitarnim vezama.

- Odnosi između partnera iz BRIKS-a grade se na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, principa otvorenosti, pragmatizma, solidarnosti i (što je u ovom slučaju najvažnije) neusmerenosti protiv bilo koga - navode u saopštenju.

Ovu tezu lako potvrđuju osnivački dokumenti BRIKS-a, uključujući i svaku zajedničku deklaraciju lidera zemalja učesnica, piše ruska novinska agencija RIA.

Kako se navodi, kedan od glavnih ciljeva BRIKS-a je stvaranje pravednog i multilateralnog svetskog ekonomskog sistema. Od svog osnivanja, BRIKS se zalagao za mirne metode za rešavanje međunarodnih sporova i jačanje multilateralizma u rešavanju globalnih pitanja. Udruženje podržava principe međunarodnog prava i poštovanje suvereniteta država. Proširenje BRIKS-a na zemlje koje žele da se pridruže doprinosi jačanju uloge država u razvoju u međunarodnim poslovima, što proizilazi iz objektivnih promena u globalnoj ekonomiji.

- Čak i teoretski, stavljanje BRIKS-a u ravan sa agresivnim vojnim blokom NATO, koji su tokom dugih decenija postojanja obeležile samo krvave invazije i podrivanje bezbednosti u raznim regionima planete, prosto je smešno. Upravo u statutarnim dokumentima Severnoatlantske alijanse postoje jasno definisani „protivnici“, to je NATO koji izvodi sve veće vežbe kako na ruskim granicama tako i u azijsko-pacifičkom regionu, NATO je taj koji snabdeva sve smrtonosnije oružje i obaveštajne podatke za marionetski neonacistički režim u Kijevu, koji uništava Ukrajince i sarađuje sa međunarodnim terorističkim organizacijama - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading