Netanjahu
Foto: Alo/Foto Iilustracija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je danas od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "odmah skloni na sigurno" vojnike iz sastava Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).

Tenzije između Izraela i mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nastavljaju da eskaliraju, a Netanjahu je ponovo pozva na povlačenje vojnika.

"Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a. To treba učiniti što pre, odmah", rekao je Netanjahu u izjavi snimljenoj na početku sastanka izraelske vlade.

To je prvi put da se izraelski premijer javno izjašnjava o izveštajima da je najmanje pet pripadnika "plavih šlemova" ranjeno prethodnih dana, tokom borbi između izraelskih snaga i proiranskog pokreta Hezbolah, na jugu Libana.

Netanjahu je istakao i da je izraelska vojska "više puta" tražila povlačenje UNIFIL-a iz zona sukoba.

"Nailazili smo na ponovljenja odbijanja, sve u cilju pružanja živog štita teroristima Hezbolaha. Vaše odbijanje da evakuišete vojnike UNIFIL od njih pravi taoce Hezbolaha. To stavlja u opasnost i njih kao i živote naših vojnika. Žalimo što su vojnici UNIFIL ranjeni i činimo sve što je u našoj moći da izbegnemo da se to ponovi. Ali najednostavniji i najočigledniji način da se to postigne je jednostavno da ih izmestite iz zone opasnosti", rekao je Netanjahu.

UNIFIL je u petak optužio izraelsku vojski da je više puta pucala na njihove položaje i to - namerno.

Pet pripadnika mirovnih snaga UN ranjena su u poslednjih 48 sati, prema podacima UNIFIL, a njihovi položaji pretrpeli su znatne štete, rekao je portparol snaga Andrea Tenenti.

Times of Israel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading