luka bar
Foto: Printscreen/YouTube/ Travel Motivation MNE Crna Gora

“Vijestima” je juče potvrđeno da 58 od 63 testirana radnika ima povišen nivo olova u krvi, da su obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da pomoć nisu dobili.

Dok zaposleni čekaju medicinsku pomoć, iz Instituta za javno zdravlje saopštavaju da su dobili dopis od jednog od njih i da veruju da su “ kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve nepohodne mere”.

“Verujemo da su, u skladu sa laboratorijskim nalazima i kliničkom slikom pacijenata, kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve nepohodne mere u ovom slučaju. Inspekcijske službe su obaveštene, te očekujemo da su preduzete sve mere u skladu sa svojim nadležnostima. Izloženost olovu, bilo kroz radno okruženje ili druge izvore, može imati ozbiljne zdravstvene posledice, koje zavise od stepena i trajanja kontakta sa ovim opasnim metalom”, saopštili su za TV Vijesti.

Izvor “Vijesti” tvrdi da su se u petak obratili Inspekciji zaštite i zdravlja na radu, koja bi trebalo da utvrdi kako je došlo do trovanja.

Testiranjem utvrđeno trovanje pre dve nedelje

“Vijestima” je potvrđeno da je pre dve nedelje testiranjem utvrđeno povećanje koncentracije olova u krvi radnika, višestruko veće od dozvoljenog, a da su se Inspekciji obratili u petak.

Izvor “Vijesti” tvrdi da su se radnici obraćali izabranim lekarima nakon što su dobili nalaze, ali da ništa nije preduzeto, te da zaposleni i menadžment kompanije čekaju nalaz Inspekcije, kako bi znali šta su im sledeći koraci.

Radnici PoA, privatizovanog dela Luke Bar, između ostalog rade pretovar ruda i teških metala.

“Vijestima” je juče rečeno da su se radnici testirali u privatnoj laboratoriji jer, kako tvrde, ne postoji državna laboratorija ili bolnica u kojoj bi ih mogli testirati na povećan koncentrat olova.

Izvor “Vijesti” navodi da je testiranje zahtevao njihov zaštitinik na radu, u skladu sa zakonskim propisima.

Dozvoljena vrednost olova u krvi je 28, a isti izvor navodi da je kod dela radnika ta vrednost tri ili više puta veća, dok jedan od njih navodno ima koncentraciju olova u krvi 119.

Predednik Sindikalne organizacije Zoran Martinović ispričao je listu da je prvo video nalaz jednog kolege kojem je ova vrednost bila 44, a zatim kontaktirao i druge koji su bili u sličnoj situaciji.

Kada su shvatili da njih nekoliko imaju taj problem, on je zahtevao sastanak menadžmenta, zaštitnika na radu i stručnjaka koji će im objasniti sa čime se to susreću.

Radnici su bili uplašeni videvši nalaze, kazao je on, posebno zbog toga što od izabranih lekara, kako tvrdi, nisu dobili nikakve korisne informacije. Zbog toga je, kako navodi, jedan od kolega potražio pomoć od doktora medicine rada iz Podgorice, koji mu je objasnio da preko izabranog doktora treba da traži uput za konzilijum koji će ga uputiti na inostrano lečenje jer se njegovo stanje ne može lečiti u Crnoj Gori.

Sastanak sa poslodavcem održan je posle nedelju dana, tvrdi on, kada je pokrenuta ponovna procedura testiranja onih koji su najugroženiji, kako bi se utvrdilo da li je napadnut neki deo organizma.

Na tom sastanku je navodno prisustvovao i stručnjak koji im je objasnio posledice ovog stanja i moguće zdravstvene probleme.

“Prvo se razlaže u krvi, zatim u mišićima, pa ide u kosti. Mene su informisali da situacija kao što je sada nije alarmantna ukoliko olovo nije probilo do organizma, a ukoliko jeste, onda smo u problemu. To će utvrditi dalje analize pa ćemo videti šta može da se uradi, da se dobije neka terapija ili lečenje”, rekao je Martinović “Vijestima”.

Glavobolja i otežano disanje

Prema njegovim rečima većina njih ima problema sa zdravljem, a najčešći simptomi su glavobolja i otežano disanje. Oni su, kazao je, to pripisivali nečemu drugom, jer nijesu bili dovoljno informisani i mislili su da se trovanje teškim metalima ispoljava drugačije.

Ono kroz šta prolaze on naziva “sistemom tihog ubijanja” jer su oni svakodnevno izloženi metalima koje udišu, koji im se zadržavaju na koži, na odjeći i drugim predmetima, pa ih čak “nose i kući”.

Olovom su otrovani i oni koji ne rade na pretovaru, već u neposrednoj blizini.

“Treba li da čekamo da radnici počnu da padaju? U jednom momentu to će preći granicu koju više nećemo moći da ispravimo. Jedan stručnjak nam je rekao da situacija nije još pogubna, da sve može da se reguliše, da sve zavisi od organizma”, ispričao je on i kazao da zbog toga treba što pre reagovati.

Martinović je objasnio da su rude sa kojim rade najčešće skladištene u zatvorenom prostoru, ali se pretovar obavlja na otvorenom što je posebno otežano kada duva vetar i povećava prisustvo rude u vazduhu. To je, pojasnio je, praškaska ruda koju vetar lako nosi i postavlja pitanje kolika je teritorija zapravo kontaminirana.

Isti problem imaju i radnici AD Luka Bar, tvrdi on, a svi su u dotanom problemu jer rade jedni do drugih, sa istim ili različitim rudama koje se mešaju i na terenu i u vazduhu.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1833749/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading