Eksplozija
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

"Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac bezbednosti saveznika. Vežba 'Steadfast Noon' je važan test nuklearnog odvraćanja i šalje jasnu poruku svim protivnicima da će NATO zaštititi i odbraniti sve saveznike", izjavio je generalni sekretar NATO Mark Rute.

Ova vežba NATO je rutinski vid obuke i održava se svakog oktobra, a ove godine učestvovaće 2.000 vojnika iz osam vazdušnih baza uz korišćenje raznih tipova aviona, uključujući avione koji mogu da nose nuklearne bombe, bombardere, borbene eskadrone, avione za dopunu goriva i avione sposobne za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Ovogodišnja vežba se odvija uglavnom iznad Belgije i Holandije, kao i u vazdušnom prostoru iznad Danske, Ujedinjenog Kraljevstva i Severnog mora uz učešće ratnih aviona iz 13 zemalja članica NATO.

"NATO preduzima korake kako bi osigurao bezbednost, sigurnost, efikasnost i kredibilitet nuklearnog odvraćanja Alijanse. Na primer, ove godine su prvi saveznički F-35A borbeni avioni iz Holandije proglašeni spremnim za obavljanje nuklearnih uloga. Deklaracija sa Samita NATO u Vašingtonu jasno ističe da je osnovna svrha nuklearnih sposobnosti NATO očuvanje mira, sprečavanje prinude i odvraćanje od agresije", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Alijanse, uz poruku da će "NATO biti nuklearna alijansa sve dok postoje nuklearno oružje".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading