izbori
Foto: AP/Johanna Geron (POOL)

Borelj je naveo na društvenoj mreži "X" da je EU duboko zabrinuta zbog Hezbolahovog lansiranja raketa na Izrael i napada IDF-a u gusto naseljenim oblastima Libana.

"EU osuđuje sve napade na misije UN-a i izražava posebno ozbiljnu zabrinutost zbog napada IDF-a na Unifil. Duboko smo zabrinuti zbog Hezbolahovog lansiranja raketa na Izrael i napada IDF-a u gusto naseljenim oblastima Libana", naveo je Borelj.

 

 

 

U izjavi, Borelj navodi da Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nedavne eskalacije duž Plave linije.

"EU osuđuje sve napade na misije UN-a. Izražava posebno ozbiljnu zabrinutost u vezi sa napadima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (Unifil), u kojima je ranjeno nekoliko mirovnih snaga. Ovakvi napadi na mirovne snage UN-a predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i potpuno su neprihvatljivi. Ovi napadi moraju odmah prestati", naveo je Borelj.

Kako je dodao, svi akteri imaju obavezu da preduzmu neophodne mere da obezbede bezbednost osoblja i imovine UN-a i da poštuju nepovredivost prostorija UN-a u svakom trenutku.

Istakao je da EU hitno očekuje objašnjenja i detaljnu istragu izraelskih vlasti o napadima na Unifil, koji igra fundamentalnu ulogu u stabilnosti Južnog Libana.

EU, kako navodi Borelj, poziva sve strane da u potpunosti ispoštuju svoje obaveze da garantuju bezbednost i sigurnost osoblja Unifila u svakom trenutku i da omoguće Unifilu da nastavi da sprovodi svoj mandat.

"Trupe i drugo osoblje Unifila, kome trenutno doprinosi šesnaest država članica EU, rade u teškim uslovima u odbrani međunarodnog mira i bezbednosti. EU odaje priznanje njihovom profesionalizmu i obnavlja svoju nepokolebljivu podršku ulozi Unifila. Takođe smo duboko zabrinuti zbog kontinuiranog lansiranja raketa Hezbolaha na Izrael koje mora da prestane, kao i zbog napada IDF-a u gusto naseljenim oblastima Libana, uzrokujući težak danak civilima i raseljavanje mnogih. Pozivamo sve strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo, u svim okolnostima", poručio je Borelj.

EU je ponavila svoj poziv na hitan prekid vatre u Libanu i apelovala na sve strane da se posvete i rade na punoj primeni Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti.

Izraelska vojska saopštila je sinoć da je Hezbolah ispalio oko 25 raketa i projektila na izraelske gradove i vojsku, u blizini Unifil lokacija tokom prošlog meseca. Jedan od napada, koji je izveden iz neposredne blizine Unifil pozicije, odneo je živote dvojice vojnika IDF-a, naveo je portparol izraelske vojske na arapskom jeziku Avihaj Adrae.

"IDF održava stalnu komunikaciju sa Unifil snagama i nastaviće da preduzima sve neophodne mere kako bi izbegao povređivanje Unifil snaga u tom području, uprkos složenoj situaciji", naveo je Andrae na društvenoj mreži "X".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading