Mađarska
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Prema njegovim rečima, zvanična Budimpešta je od samog početka ukrajinskog sukoba povukla crvene linije, a jedna od njih je da se mora učiniti sve kako bi se izbegao bilo kakav oblik direktnog sukoba NATO i Rusije, prenosi agencija RIA Novosti.

"Dakle, ako Ukrajina postane članica NATO, to će značiti direktnu konfrontaciju NATO i Rusije, a to će onda značiti Treći svetski rat", rekao je šef mađarske diplomatije i dodao da većina njegovih kolega iz zemalja saveznica u javnim razgovorima sa predstavnicima Ukrajine ne odbacuje mogućnost ukrajinskog ulaska u Alijansu, ali u zatvorenom krugu sagovornika priznaje da je to nemoguće.

Upitan da navede koje su zemlje deo manjine koja i dalje čvrsto veruje u članstvo Ukrajine u NATO, Sijarto je odgovorio da "to ne bi bilo fer".

Početkom oktobra Kijev je posetio novi generalni sekretar NATO Mark Rute, koji je tom prilikom rekao da će Ukrajina jednog dana postati punopravna članica NATO, kao i da Rusija nema pravo veta po ovom pitanju, ali nije se izjašnjavao povodom bilo kakvih rokova.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da moguće članstvo Ukrajine u NATO predstavlja pretnju po bezbednost Rusije i da je to i bio jedan od razloga za pokretanje specijalne vojne operacije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading