hrvatska policija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Presuda je poništena, što ostavlja prostor za žalbu obema strankama, i Opštinskom državnom tužiocu u Karlovcu, koji zastupa državu, i tužiocu.

Ovom sudskom postupku je prethodio krivični postupak tokom kojeg je pravosnažnom presudom dokazano da Aldin A. nije počinio krivično delo pretnje, zbog čega mu je određen istražni zatvor, u kome je proveo period od 04.novembra 2019. do 3. februara 2020. godine, odnosno ukupno 92 dana.

- Usled pretrpljenog stresa zbog neopravdanog lišenja slobode i boravka u istražnom zatvoru za krivično delo koje nije počinio i oslobođen je od optužbe, tužilac ima pravo na naknadu neimovinske štete u iznosu od 350 kuna dnevno, kao i nadoknada za imovinsku štetu koja se sastoji od izgubljene zarade. Naime, tužilac je bio u radnom odnosu na neodređeno vreme u Nemačkoj, gde je zarađivao platu u iznosu od oko 2.000 evra mesečno, a zbog neopravdanog lišenja slobode je dobio otkaz i bio je nezaposlen do 01.04.2020. godine. smatra da ima pravo na naknadu štete zbog neopravdanog lišenja slobode - obrazloženo je u tužbenom zahtevu koji je podignut na 107.200 kuna. Najveći deo tog iznosa, 75.000 kuna, odnosio se na izgubljenu zaradu, a ostatak na proživljeni stres.

Tužilaštvo je u odgovoru na tužbu navelo da će okrivljenom dosuditi samo 26.400 kuna, dok ostatak tužbenog zahteva osporavaju, s obzirom na to da okrivljeni nije dokazao da je u novembru dobio otkaz zbog istražnog zatvora i da je narednih pet meseci bio nezaposlen. Bizarno je da mu u tom periodu ne priznaju najmanje tri meseca izgubljene zarade jer je notorno da ih je proveo iza rešetaka.

U suštini, tužilac nije prihvatio njihovu ponudu. Sud je kontaktirao njegovog poslodavca u Nemačkoj, koji je potvrdio da ga je on zaista otpustio jer se radnik nije pojavio na poslu, niti se javio.

Sud je utvrdio činjenično stanje i presudio u korist tužioca tako što je dosudio naknadu od 4.247,13 eura, odnosno 32.000,00 kuna, kao i imovinsku štetu, za koju je dosudio naknadu od 8.000 eura.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading