bar
Foto: Printscreen/YouTube/ Nando W

Radnici preduzeća "Port of Adrija" u Luci Bar već dve nedelje imaju povišen nivo olova u krvi, ali su ostali bez lekarske pomoći i konkretnih mera za rešavanje ove ozbiljne zdravstvene situacije.

"Port of Adrija" je privatizovani deo Luke Bar, a radnici ovog preduzeća se bave pretovarom ruda i teških metala. Ovo je važno imati u vidu jer su radne aktivnosti direktno povezane sa izloženošću teškim metalima, kao što je olovo.

Nadležne zdravstvene institucije nisu reagovale na vreme i pružile adekvatnu lekarsku pomoć radnicima koji su pokazali višestruko povišen nivo olova u krvi. Čak 58 od 63 testirana radnika je pokazalo ovaj zdravstveni problem, ali njihovi zahtevi za pomoć su ostali bez odgovora, pišu Vijesti.

Predsednik Sindikalne organizacije Zoran Martinović ističe da je zahtevao sastanak sa menadžmentom i stručnjacima kako bi se rešila ova situacija, naglašavajući ozbiljnost problema i zabrinutost za zdravlje radnika. Simptomi zdravstvenih problema uključuju glavobolju i otežano disanje.

Izvor navodi da većina radnika pati od zdravstvenih problema, a jedan radnik čak ima koncentraciju olova u krvi 119, što je više od tri puta veće od dozvoljene vrednosti. Postavlja se pitanje da li će se situacija pogoršati i kakve dugoročne posledice mogu imati radnici koji su izloženi ovakvom nivou toksičnih materija.

Članovi sindikata ističu da je neophodno hitno rešavanje problema, dok iz Instituta za javno zdravlje stižu izjave o preduzetim merama, ali bez konkretnih informacija o lečenju ili sprečavanju daljeg trovanja olovom.

Podseća se da je "Port of Adrija" nastao privatizacijom bivših Kontejnerskih terminala Luke Bar, a da je sada većinski vlasnik kompanije turski "Global Ports". Ovo može biti bitno za sagledavanje odgovornosti i upravljačkih odluka koje su možda uticale na radne uslove i zdravlje radnika.

Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, neophodno je da nadležne institucije hitno reaguju i preduzmu mere kako bi se zaštitilo zdravlje radnika i sprečile potencijalno ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading