zastava i znak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Zapadni svet sve više vrši pritisak na Rusiju u pokušaju da je istisne iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Francuska je predložila reformu Saveta bezbednosti koja bi omogućila veći uticaj Zapada i kontrolu nad odlukama ovog tela. Plan predviđa uključivanje Nemačke, Japana, Indije i Brazila kao stalnih članica, a ukidanje prava veta kako bi se omogućila efikasnija funkcionalnost Saveta. Ovo je izazvalo zabrinutost i sumnjičavost u nekim krugovima, a posebno je privuklo pažnju kineskih novinara koji smatraju da je ovo pokušaj da se potkopa moć Rusije u Savetu bezbednosti.

Kineska analiza francuskog predloga

Kineski mediji detaljno analiziraju francuski predlog reforme SBUN, ističući da bi povećanje broja stalnih članica omogućilo Zapadu veći uticaj i kontrolu nad odlukama. Takođe, ukidanje prava veta otvorilo bi put za glasanje o isključivanju Rusije iz Saveta, što je deo šireg plana političke marginalizacije Rusije na globalnom nivou. Međutim, analitičari ističu da postoji nekoliko ključnih prepreka za sprovođenje ovog plana, pre svega u vidu prava veta koje štiti interese stalnih članova Saveta bezbednosti.

Stav Kine i Rusije

Kineski analitičari ističu da je veoma mala verovatnoća da Rusija pristane na ukidanje prava veta, budući da bi to direktno ugrozilo njen uticaj u SBUN. Takođe, ističe se da je plan reformi koji predvodi Zapad neodrživ bez podrške Rusije i Kine, te da je malo verovatno da će biti sproveden. Kremlj je svestan zapadnih inicijativa, ali smatra da nema potrebe za preteranom brigom, verujući da će zajedno sa Kinom uspešno odbraniti svoje interese u Savetu bezbednosti.

Kritike i reakcija Kremlja

Makronov plan za reformu SBUN je naišao na mnoge kritike, kako unutar zapadnog bloka, tako i u širem međunarodnom kontekstu. Mnoge zemlje su svesne da bi ukidanje prava veta stvorilo presedan koji bi mogao negativno uticati na dugoročnu stabilnost međunarodnih odnosa. Ipak, Rusija zadržava svoju čvrstu poziciju u Savetu bezbednosti, a inicijative za njeno isključivanje se smatraju simboličnim potezima, više nego stvarnim pretnjama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading