TAJANSTVENI DRONOVI NAD VIŠE VOJNIH OBJEKATA: Šta krije ovaj misteriozni incident?
Shutterstock


U decembru 2023. godine, nad američkim vojnim bazama u Virdžiniji, poput Langli vazdušne baze i pomorske baze Norfolk, primećen je misteriozan roj dronova koji je izazvao ozbiljne bezbednosne zabrinutosti. Ovi dronovi su neprekidno narušavali vazdušni prostor iznad visoko osetljivih vojnih objekata tokom 17 uzastopnih dana.

Dronovi su obično leteli između 45 i 60 minuta svake večeri, neposredno nakon zalaska sunca, a zanimljivo je da nadležni nisu uspeli da ih presretnu ili identifikuju ko stoji iza njih. Ove letelice su primećene i nad bazom mornaričkih specijalnih snaga, uključujući SEAL timove, kao i nad najvećom pomorskom bazom na svetu, dodatno pojačavajući zabrinutost zbog potencijalne špijunaže ili druge neprijateljske aktivnosti.

Dronovi su primećeni kako lete brzinom od preko 100 milja na sat na visinama između 3000 i 4000 stopa, što dodatno budi interesovanje za identitet i svrhu ovih letelica. Uprkos naporima američkih vlasti da pronađu odgovorne, nije moglo da se utvrdi da li su ovi dronovi povezani sa stranom državom, kao što su Kina ili Rusija, ili su rezultat delovanja hobista ili kriminalnih grupa.

Pentagon i FBI uznemireni, ali bez rešenja

Izveštaji ukazuju da su ovi incidenti uznemirili Pentagon i FBI, koji su organizovali višenedeljne sastanke na najvišem nivou kako bi se situacija istražila, ali do sada nije pronađeno rešenje niti je utvrđen izvor dronova. Ovakvi nepoznati upadi u vazdušni prostor nad osetljivim vojnim objektima ozbiljno zabrinjavaju bezbednosne zvaničnike, jer ne postoji trenutno efikasan način da se ovi dronovi presretnu bez rizika za veće incidente.

Sumnje u stranu špijunsku aktivnost dodatno pojačane

Dva meseca pre ovog događaja, slični incidenti zabeleženi su i nad sigurnosnim objektima u Nevadi, što dodatno pojačava sumnje u moguću stranu špijunsku aktivnost. Ovo dodatno naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za hitnim rešenjem kako bi se sprečile potencijalno opasne posledice ovakvih incidenata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading