medvedev
Foto: EPA/EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, izneo je tvrdnje da Sjedinjene Američke Države vode puni rat sa Rusijom, ističući da su američki predsednik Džozef Bajdenove izjave o spremnosti za pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja bez preduslova samo još jedan pokušaj da se pomogne "bezumnom štićeniku". Medvedev je uporedio moguće pregovore sa SAD o smanjenju strateških nuklearnih snaga sa pregovorima o primirju sa Hitlerom 1945. godine, ističući da oni ne bi bili korisniji od poslednjih pregovora.

Džozef Bajden je izneo stav da svet treba da teži potpunom eliminisanju nuklearnog arsenala, istovremeno potvrđujući spremnost SAD da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom u tom pravcu. Međutim, ruska agencija RIA Novosti prenosi da je Bajden "prećutao" značajne troškove američke vlade na razvoj i jačanje sopstvene nuklearne trijade.

Ove izjave su samo deo sve izraženijeg međusobnog optuživanja i neslaganja između Rusije i SAD, koje dodatno zaoštravaju već postojeće napetosti i rivalstvo između ove dve globalne sile.

Medvedev je istakao da su američke izjave o spremnosti za pregovore samo još jedan pokušaj da se pomogne "bezumnom štićeniku" i da su one deo napora SAD da ostvare strateški poraz Rusije. Ova tvrdnja dodatno naglašava postojeće tenzije između dve zemlje i ukazuje na duboku podeljenost između njih.

U svetlu sve izraženijih tenzija između Rusije i SAD, kao i između drugih globalnih sila, budućnost pregovora o smanjenju nuklearnog naoružanja i eliminisanju nuklearnog arsenala ostaje neizvesna. Nastavak međusobnih optužbi i neslaganja samo dodatno komplikuje već kompleksnu globalnu političku situaciju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading