NATO
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Bivši generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, iznenadio je javnost svojom nedavnom izjavom o promeni stava prema Rusiji. Nakon godina agresivnih nastupa i podrške oštrijoj politici prema Moskvi, Stoltenberg je istakao da je uspostavljanje dobrih odnosa sa Rusijom nakon završetka Hladnog rata bilo ispravna strategija.

Stoltenberg je u intervjuu za nemački magazin Spiegel naglasio da su pokušaji normalizacije odnosa sa Rusijom nakon pada Sovjetskog Saveza bili pravi potez. Istakao je značaj održavanja dijaloga i saradnje kroz Savet Rusija-NATO, iako je priznao da Zapad nije smeo dozvoliti bilo kakva pogrešna tumačenja iz Moskve koja bi mogla dovesti do daljih tenzija.

Napetost između Rusije i Zapada dodatno je pojačana pojačanom prisutnošću NATO-a na zapadnim granicama Rusije. Alijansa je intenzivirala svoje vojne aktivnosti u istočnoj Evropi, što je izazvalo zabrinutost u Moskvi.

Stoltenbergov stav o oružanom sukobu NATO-a i Rusije

Stoltenbergova izjava dolazi u vreme kada se sve češće spekuliše o mogućnosti direktnog vojnog sukoba između NATO-a i Rusije. Naglasio je važnost izbegavanja nesporazuma koji bi mogli dodatno da podstaknu napetosti.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog jačanja prisustva NATO-a u Evropi i istakla da ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali pod uslovom da se razgovori vode na ravnopravnoj osnovi.

Stoltenbergova iznenađujuća izjava dolazi u trenutku kada su odnosi između Zapada i Rusije na najnižem nivou u poslednjim decenijama. Pitanje daljeg razvoja odnosa između Rusije i Zapada ostaje otvoreno, ali trenutne napetosti ukazuju na potrebu za pažljivim balansiranjem interesa i izbegavanjem nesporazuma koji bi mogli dovesti do direktnog sukoba.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading