Raf
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub



Jedan avion RAF-a je postavio istorijski rekord tako što je prvi put u istoriji preleteo celu dužinu NATO granice. Avion RC-135W Rivet Joint, napredni avion za nadzor, izvršio je ovaj prelet uz podršku NATO-a i međunarodnih partnera. Ovaj neverovatan let je podrazumevao da avion poleti iznad najjužnije tačke u Grčkoj, kao i da preleti najsevernije delove Finske.

RC-135W Rivet Joint je specijalizovani avion za nadzor elektronskih signala koji može da se koristi u svim teatrima na strateškim i taktičkim misijama. Ovaj avion i njegovi senzori su dizajnirani da obavljaju misije "signals intelligence", odnosno da prikupe elektronske emisije komunikacija, radara i drugih sistema.

Rekordni let duž granice NATO-a

Ovaj let je bio deo nadgledanja ruskih snaga duž granice u okupiranoj Ukrajini. Avion pokreću četiri turboventilatorska motora CFM International F108-CF-201, može da postigne brzinu od 870 km/h i ima operativni domet od 6.500 km. Uspešan let je učinio da Velika Britanija postane prva zemlja koja je preletela celu dužinu istočne granice NATO-a.


Ovaj uspeh predstavlja prekretnicu za britansku vazduhoplovnu moć i pokazuje nepokolebljivu posvećenost Oružanih snaga NATO savezu. Avion RC-135W Rivet Joint upravljaju visoko obučeni stručnjaci, uključujući oficire za oružane sisteme i operatore oružanih sistema. Njihova misija je da nadgledaju elektromagnetni spektar i prikupe kritične obaveštajne podatke za komandante.

RC-135W Rivet Joint je zamenio flotu od tri aviona BAe Nimrod R.Mk 1, čija je poslednja misija bila u junu 2011. godine, nakon 37-godišnje saradnje sa ovim tipom aviona. Novi avion je optimizovan za COMINT (communications intelligence) i zamenio je stari avion koji je imao izuzetnu reputaciju u ELINT (electronic intelligence) ulozi.

Incident sa ruskim borbenim avionom

Ovaj uspeh aviona RC-135W Rivet Joint dolazi nakon incidenta sa ruskim borbenim avionom koji je pokušao da obori britanski špijunski avion kod obale Ukrajine noseći 30 članova posade. Pilot Su-27 borbenog aviona je ispalio dva projektila ka britanskom avionu, dok je ministar odbrane Ben Wallace izjavio da je RAF Rivet Joint bio na rutinskom patroliranju u međunarodnom vazdušnom prostoru kada su ga pratila dva ruska Su-27 borbenih aviona.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading