jakutsk
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub


U petak, 11. oktobra, ruska tihookeanska flota je dobila moćno oružje - podmornicu Jakutsk, koja se smatra važnim dodatkom ruske mornarice. Ova podmornica, deo programa Projekat 636.3, poznata je kao Varšavjanka u Rusiji, dok je na Zapadu zovu "Crna rupa" zbog svoje sposobnosti da neprimetno prolazi pored neprijateljskih sonarnih sistema, stvarajući velike opasnosti za neprijateljske flote.

Jakutsk je jurišna podmornica koja se ističe po svom tihom radu i sposobnosti da plovi ispod površine vode neprimetno za neprijatelje. Sa deplasmanom od 4 hiljade tona, dužine 74 metra i sposobnošću da operiše na maksimalnoj dubini od 300 metara, Jakutsk može da postigne maksimalnu brzinu od 20 čvorova, odnosno 37 km/h pod vodom. Sa dizel-električnim sistemom pogona, ova podmornica može da plovi na udaljenosti od 7.500 nautičkih milja.


Što se tiče naoružanja, Jakutsk je opremljena sa 6 lansirnih cevi kalibra 533 milimetra, iz kojih može da ispaljuje različite vrste torpeda, kao i poznate ubtiačne krstareće rakete Kalibar. Ovo joj omogućava da gađa i neprijateljske brodove i ciljeve na kopnu, čineći je veoma moćnim oružjem ruske mornarice.


Kada postane u potpunosti operativna, Jakutsk će postati ključni element ruske flote, kako za taktičke zadatke kao što je zaštita obale, tako i kao strateško sredstvo odvraćanja protiv neprijatelja Moskve. Međutim, pre nego što postane potpuno operativna, ruski mornari će je testirati tokom proba na moru, kako bi se uverili u njene sposobnosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading