kamala i tramp
Foto: Alo/Tanjug/AP/Alex Brandon (STF)

Iza kulisa, administracija predsednika Bajdena i potpredsednice Kamale Haris je navodno vršila pritisak na Iran da zaustavi zavere protiv Trampa i drugih bivših članova njegove administracije usred pojačanih bezbednosnih pretnji Irana, objavio je list, preneo je Njujork post.

"Smatramo ovo pitanjem nacionalne i unutrašnje bezbednosti od najvišeg prioriteta i oštro osuđujemo Iran zbog ovih drskih pretnji", naveo je portparol NSC Šon Savet u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ukoliko Iran napadne nekog od američkih građana, uključujući one koji nastavljaju da služe SAD ili one koji su ranije služili, suočiće se sa teškim posledicama.

Bela kuća se uzdržala od javnog upozorenja Iranu da će se pokušaji ubistva sadašnjih ili bivših američkih zvaničnika smatrati ratnim činom, ali je Bajden (81) rekao NSC da im to saopšti privatno, piše "Vašington post".

Bivši predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp izjavio je prošlog meseca da Iran možda stoji iza nedavnih pokušaja njegovog ubistva i istakao da je on predsednik, a da neka druga zemlja zapreti američkom predsedničkom kandidatu, ona bi rizikovala da bude raznesena u paramparčad. Tramp je to izjavio na predizbornom događaju u američkoj saveznoj državi Severna Karolina, nakon što su ga američki obaveštajni zvaničnici obavestili dan ranije o "stvarnim i konkretnim pretnjama Irana da će ga ubiti", saopšteno je iz njegovog predizbornog štaba.

Federalne vlasti istražuju atentat i pokušaj ubistva Trampa na njegovom golf terenu na Floridi sredinom septembra i na mitingu u Pensilvaniji u julu. Organi za sprovođenje zakona nisu javno sugerisali umešanost Irana ili bilo koje druge strane sile u bilo koji od ta dva incidenta. "Postojala su dva pokušaja atentata na moj život za koja znamo i oni mogu, ali ne moraju uključivati, ali moguće da uključuju, Iran, ali ja zapravo ne znam", rekao je Tramp u Mint Hilu, u Severnoj Karolini. On je kazao da je Iran upućivao veoma direktne pretnje SAD i da smatra da mu se mora reći da ako izvedu bilo kakve napade na bivše predsednike ili kandidate za predsednika, da će njihova zemlja biti raznesena u paramparčad.

BONUS VIDEO

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading